Oglasi

Crnogorsko nebo čuvat će avioni Grčke i Italije

'Air Policing' je mirnodopska misija, koja ima za cilj očuvanje sigurnosti zračnog prostora NATO-a i uključuje stalno prisustvo 24 sata dnevno, 365 dana u godini.
Crna Gora nije jedina zemlja koja koristi ove uslugeEPA

Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković potvrdio je podgoričkom dnevniku Vijesti da će italijanski i grčki borbeni avioni od ljeta preuzeti zaštitu zračnog prostora Crne Gore, u okviru NATO-ove misije "Air Policing".

Jedan zvaničnik NATO-a rekao je da grčki i italijanski mlazni lovci, u okviru istog programa, osiguravaju zračni prostor Albanije.

Bošković je kazao da se prije toga mora potpisati sporazum s Agencijom za kontrolu zračnog saobraćaja Srbije i Crne Gore.

"Najprije moramo srediti taj sporazum sa SMATSA-om, kao organizacijom koja treba osiguravati radarsku sliku za Crnu Goru. Nadam se da će to ići vrlo brzo. On može biti potpisan u narednim sedmicama", najavio je Bošković, napominjući da je "SMATSA i do sada bila zadužena za vođenje svih civilnih i vojnih letjelica kroz zračni prostor Crne Gore".

Bošković je kazao da tek nakon toga slijedi usaglašavanje tehničkih detalja i sporazuma s Italijom i Grčkom.

Odgovornost i solidarnost širom Saveza

"Air Policing" je mirnodopska misija, koja ima za cilj očuvanje sigurnosti zračnog prostora NATO-a i uključuje stalno prisustvo (24 sata dnevno, 365 dana u godini) lovaca presretača koji su spremni odmah reagirati u slučaju narušavanja zračnog prostora.

Vrhovna komanda Savezničkih snaga za Evropu odgovorna je za provođenje "Air Policinga".

"To je znak sklada, podjele odgovornosti i solidarnosti širom Saveza", ocijenio je za Vijesti zvaničnik iz NATO-a, napominjući da Crna Gora nije jedina koja koristi te usluge.

"NATO štiti baltičko nebo od 2004. godine, kada su se Estonija, Litva i Litvanija pridružile Savezu. Zračni prostor Slovenije pokrivaju Mađarska i Italija. Albaniju pokrivaju Grčka i Italija", rekao je on.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.