Crnogorski novinar spriječen da primi nagradu RSF-a

Jovo Martinović (44) je radio za veliki broj vodećih medijskih kuća (Wikipedia)

Crnogorski istraživački novinar Jovo Martinović dobitnik je ovogodišnje nagrade “Peter Mackler”, koju dodjeljuje organizacija Reporteri bez granica – RSF, za hrabro i etičko izvještavanje.

“Izdvajanjem Jova Martinovića, nagrada ‘Peter Mackler’ odaje počast hrabrosti i posvećenosti novinaru koji je platio visoku cijenu za svoju predanost slobodi informiranja u Crnoj Gori. Uprkos ogromnim poteškoćama, veliki broj istraživačkih novinara svakodnevno se bori da iznese istinu na Balkanu. Ova nagrada šalje snažnu poruku nade za novinarsku zajednicu tog regije”, kazala je šefica deska RSF-a za Evropsku uniju i Balkan Pauline Ades-Mevel.

Kako je saopćio RSF, Martinovićevu nagradu će preuzeti kolega, zato što njemu nije dozvoljeno da napusti Crnu Goru.

Njemu se trenutno sudi zbog niza optužbi, podignutih uslijed njegovog istraživačkog rada o organiziranom kriminalu, krijumčarenjima i korupciji.

Prijeti  mu 10 godina zatvora

U obavezi je da se svakog mjeseca javlja policiji i kao novinar ne može naći stalno zaposlenje, javljaju crnogorski mediji.

Martinović (44) je radio za veliki broj vodećih medijskih kuća, poput časopisa Economist, Financial Times,  BBC

On je uhapšen 22. oktobra 2015. godine, pod optužbom da je pripadnik “prstena krijumčara”, što je RSF, zajedno s drugim nevladinim organizacijama, kao što su Human Rights Watch i Komitet za zaštitu novinara, oštro osudio.

Martinović je u januaru 2017. godine privremeno oslobođen, ali mu i dalje prijeti kazna zatvora do 10 godina ukoliko bude osuđen.

Izvor: Agencije