Crnogorski epidemiolozi očekuju smirivanje epidemije

Ukupan broj aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 1.192, a na 100 hiljada stanovnika to je 189 (EPA)

Crna Gora se u borbi protiv korona virusa nalazi u prijelomnom trenutku i sada bi se epidemija trebala početi smirivati, rekao je u petak vodeći crnogorski epidemiolog Boban Mugoša, objavljujući da je COVID-19 potvrđen kod 69 osoba u posljednja 24 sata.   

“Danima se događa da je broj zaraženih na razini od 15 posto testiranih, što govori da smo došli do granice gdje je prelomni trenutak i da će se epidemija najvjerojatnije početi smirivati. To zavisi samo od našeg ponašanja koje uvjetuje širenje infecije”, rekao je Mugoša, prenijela je Hina.

On je saopćio da je od posljedica korona virusa u posljednja 24 sata umrla jedna osoba, odnosno ukupno 52 od sredine juna.

„Ukupan broj aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 1.192, a na 100 hiljada stanovnika to je 189“, saopćio je Mugoša, naglasivši da se broj aktivnih slučajeva od kraja prošlog mjeseca prepolovio. No, kako je rekao, pred crnogorskim epidemiolozima je novi izazov, turisti koji će doći otvaranjem granica za zemlje istočne Europe.

Turizam kao izazov

“Imamo još jedan izazov. To je turizam. Naša ekonomija se puno oslanja na turizam, dolazit će nam turisti, izazovi su veliki, napravili smo dobar plan i ja se nadam da ćemo uspjeti realizirati sve da očuvamo zdravlje stanovništva”, rekao je Mugoša.

Crna Gora je početkom sedmice dopustila ulazak u zemlju bez ikakvih uvjeta državljanima Rusije i Azerbejdžana, a na takozvanu „zelenu listu“ prije dva dana dodala je i Ukrajinu.   

Odgovarajući na pitanje novinara kako je moguće da je crnogorski Institut za javno zdravlje dao suglasnost za održavanja izbora kada su samo dvije svadbe izazvale više žarišta, s nekoliko stotina zaraženih, Mugoša je rekao da se izbori i svadbe ne mogu uspoređivati te da su izbori, za razliku od svadbi, “kontrolirani ambijent gdje je sve točno propisano”. Ako se poštuju mjere, ne bi trebalo biti problema, kazao je.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori zakazani su za 30. avgust.

Izvor: Agencije