Crnogorski članovi ISAF-a sele u bazu Marmal

U bazi Marmal smještene komanda njemačkih oružanih snaga u Afganistanu i regionalna komanda Sjever (Reuters)

Pripadnici Vojske Crne Gore (VCG) u misiji ISAF u Afganistanu od marta 2013. godine će biti angažirani na osiguranju vojne baze Marmal u oblasti Mazar-i-Sharif, u provincija Balkh, umjesto baze Panonia, u provinciji Baglan, saopćeno je u Podgorici.

Iz Ministarstva odbrane Crne Gore je saopćeno da će baza Panonia od marta biti predata afganistanskim snagama sigurnosti, zbog čega će crnogorski vojnici preći u bazu Marmal, a bit će angažirani na njenom osiguranju.

U toj bazi, kako se navodi, stacionirano je između 6.000 i 8.000 pripadnika koalicionih snaga, a u njoj su smještene i komanda njemačkih oružanih snaga u Afganistanu i regionalna komanda Sjever.

Sa aspekta sigurnosti, zona odgovornosti komande Sjever je sa manjim brojem incidenata u odnosu na prosjek u Afganistanu.

Prisustvo pobunjenika u oblasti Mazar-i-Sharif nije izraženo u većoj mjeri, prije svega, zbog brojnosti koalicionih snaga i dostignutog nivoa sposobnosti afganistanskih snaga sigurnosti, saopćilo je crnogorsko Ministarstvo odbrane.

Smanjenje broja

Kako se navodi, crnogorski vojnici će novi zadatak izvršavati zajedno sa pripadnicima oružanih snaga Hrvatske i Njemačke, kao dio multinacionalne jedinice organizovane za osiguranje baze.

Iz Ministarstva navode da su pripadnici hrvatske vojske na tom zadatku angažirani već nekoliko godina i da do sada nisu imali značajnijih sigurnosnih izazova.

Angažmanom na osiguranju baze Marmal, ukupan broj crnogorskih vojnika u misiji ISAF bit će smanjen sa sadašnjih 40 na manje od 30, čime će, kako navode iz Ministarstva odbrane Crne Gore, biti smanjeni i troškovi angažmana u misiji.

Vojska Crne Gore u misiji ISAF učestvuje od marta 2010. godine. Za pripadnike VCG u misiji ISAF važi nacionalno ograničenje da ne mogu napuštati baze koje osiguravaju.

Dnevnica pripadnika VCG u Afganistanu je 100 eura. Učešće u misiji ISAF u Afganistanu Crnu Goru godišnje košta oko 2,5 miliona eura.

Izvor: Agencije