Crnogorske muke sa trgovinskim disbalansom

Iako iz godine u godinu radi na poboljšanju konkurentnosti svojih proizvoda, ekonomija Crne Gore i dalje pati od trgovinskog disbalansa. Naime, ova država je prošle godine uvezla samo hrane u vrijednosti ukupnog izvoza.

Mesna industrija Goranović jedna je od najvećih u Crnoj Gori. Svake godine u regiju izvezu na tone mesa, a od nedavno svoje proizvode šalju i na rusko tržište.

„Ovaj momenat, kada je došlo do deficita određenih roba na tržištu carinske unije Rusije, Bjelorusije i Kazahstana, mislim da će to dugoročno biti dobro za našu kompaniju. Sada, kada je deficit roba iz meso-prerade, treba da se pozicioniramo, da nađemo svoje partnere. Mi smo to u dobroj mjeri već uradili“, ističe Đorđije Goranović iz ove kompanije.

Optimisti u Privrednoj komori

No podaci ne idu u prilog crnogorskoj privredi: ove godine samo uvoz hrane u osam mjeseci (265 miliona eura), premašio je kompletan izvoz države (206 miliona), navodi novinarka Al Jazeere Milica Marinović koja se javila iz Podgorice.

U privrednoj komori ipak su optimisti.

„Domaći proizvodi sve više imaju snagu da se pojave, da budu poželjni na domaćem tržištu, a jednako tako i na inostranom. Dakle, na nama je da radimo na tome da istražujemo tržište, marketinški da radimo i tako se nađemo na stranim tržištima“, govori Ljiljana Filipović (Privreda komora Crne Gore).

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera