Crnogorska policija zabranit će okupljanja ako je ugroženo zdravlje građana

Mitropolija crnogorsko-primorska najavila je da će od nedjelje nastaviti s protestnim litijama (Arhiva)

Direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović izjavio je da policija neće dozvoliti javna okupljanja kojima se krše mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Kazao je da će biti procesuirano svako odgovorno lice u slučajevima nepoštivanja zakona i ugrožavanja zdravlja građana Crne Gore, prenosi Anadolija.

Mitropolija crnogorsko-primorska najavila je da će od nedjelje nastaviti s protestnim litijama zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Veljović je rekao da policija neće osiguravati javna okupljanja koja nisu prijavljena u zakonom utvrđenoj proceduri.

“Pozivam građane da poštujemo dosadašnje ostvarene rezultate, postignute uz velika odricanja društvene zajednice, što nam stvara dodatnu obavezu da odgovornim ponašanjem sačuvamo zdravlje svakog pojedinca”, kazao je on.

Upozorio je organizatore protestnih litija da je u ovom trenutku očuvanje zdravlja građana prioritet i da bi ta okupljanja poticala tenzije i doprinijela uznemiravanju javnosti.

“Podsjećam javnost da se u samo jednom klasteru sa litije korona virusom inficiralo oko 70 osoba, što nam govori da su javna okupljanja i dalje realna prijetnja i rizik po zdravlje građana”, upozorio je.

Srušen objekat kod Ulcinja

Crnogorsko Ministarstvo održivog razvoja i turizma potvrdilo je u srijedu da je naredilo rušenje nelegalno građenog objekta pored Crkve svetog Vasilija Ostroškog iz 18. stoljeća u Zoganju kod Ulcinja.

Iz Ministarstva su kazali da je nelegalno izgrađen objekat površine više od 100 kvadratnih metara predstavljao eklatantnu devastaciju prostora, prenosi Anadolija.

“Objekat je građen suprotno Zakonu, bez podnesene prijave za građenje i dokumentacije iz Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata”, rekli su iz Ministarstva.

Navode da je Ministarstvo rješenjem zabranilo Mitropoliji crnogorsko-primorskoj nedozvoljene radove u blizini te crkve.

“Kako je kontrolnim inspekcijskim nadzorom utvrđen nastavak radova, donijeto je, shodno ovlašćenjima urbanističko-građevinskog inspektora, rješenje o rušenju nelegalnog objekta, čijem se administrativnom sprovođenju pristupilo jutros preko izvršne službe Ministarstva održivog razvoja i turizma”, kazali su iz Ministarstva.

Izvor: Agencije