Crnogorska policija u Hrvatskoj

Razmjena policijskih snaga Crne Gore i Hrvatske trajat će tokom ljetne turističke sezone (Reuters)

Službenici crnogorske policije će od 1. jula do 1. septembra biti angažovani na hrvatskom primorju, dok će za vrijeme turističke sezone u Crnoj Gori boraviti policajci iz Hrvatske, saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore, javlja Anadolija. 

Policajcima, koji će biti radno angažovani u projektu razmjene policijskih snaga tokom ljetne turističke sezone, danas su se u Podgorici obratili direktor Uprave policije Slavko Stojanović i pomoćnik direktora i rukovodilac Štaba „Ljeto 2016“ Nikola Janušević.

Visoki crnogorski policijski dužnosnici istakli su da očekuju kako će nastavak takvog oblika saradnje osnažiti razmjenu policijskih iskustava, jačati sigurnosnu zaštitu i dati podršku sigurnosti saobraćaja, kao i prevenciji kriminalnih aktivnosti međunarodnog karaktera za vrijeme ljetnje turističke sezone u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Policijske aktivnosti regulisane Protokolom o saradnji

„Službenici MUP-a Crne Gore – Uprave policije biće raspoređeni u Policijskoj upravi Dubrovačko-Neretvanskoj, dok će za vrijeme turističke sezone u Herceg Novom i Budvi boraviti policajci iz Hrvatske“, navodi se u saopštenju. 

Navodi se da su redovne policijske aktivnosti koje će policijski službenici sprovoditi regulisane Protokolom o saradnji između policija Hrvatske i Crne Gore tokom turističke sezone.

Istim protokolom predviđena je razmjena službenika od 1. jula do 1. septembra. 

„Projekat razmjene je počeo sa realizacijom 2012. godine i obuhvatao je Hrvatsku, Srbiju i Albaniju, dok je 2013. godine proširena saradnja sa Makedonijom i Italijom, tako da će i ovog ljeta na crnogorskom primorju biti radno angažovani policijski službenici iz tih pet zemalja“, kazali su iz crnogorske Uprave policije. 

Izvor: Agencije