Crnogorska obala odnosi živote neodgovornih

Dok turizam promovira Crnu Goru kao zemlju divlje ljepote, a Vlada uvjerava da su turisti sigurni, svake ljetne sezone bilježe se nove ljudske žrtve, pa se postavlja pitanje – je li uzrok nesreća neodgovornost turista i nepoštivanje pravila ili izostanak blagovremene reakcije nadležnih službi.

Samo na velikoj ulcinjskoj plaži u dva je mjeseca smrtno stradalo troje turista, a spasioci imaju pune ruke posla.

Spasilac Jusuf Kadić je od početka ljeta spasio od davljenja 10 osoba te tvrdi kako je glavni uzrok nesreća – neodgovornost kupača.

„Ne pridržavaju se uputstava koje im mi dajemo. Pod uslovom da je crvena zastavica, ne možemo mu zabraniti da se kupa, jer je ovdje došao da odmara. Ipak, kada je istaknuta crvena zastavica kažemo im da ne ulaze u vodu“, objašnjava Kadić.

Velika plaža u Ulcinju duga je 12 kilometara, pa je dio obale obilježen bovama, upozorenjima i ima čuvare, dok ih ostatak nema.

Na pitanje kontrolira li inspekcija obalu i koliko često, Al Jazeera nije dobila odgovor.

„Velika plaža živote odnosi već godinama, a glavni razlog je struktura morskog dna. Npr. ona je u plićaku do koljena i takva može biti kilometrima unapred. Međutim, može se desiti da napravite samo jedan korak i upadnete u rupu duboku nekoliko desetina metara, dok vas jake struje mogu odvesti daleko na pučinu“, javlja reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Ulcinjska obala jedna je od najsigurnijih u regiji, tvrde u lokalnoj turističkoj organizaciji i apeliraju na kupače da poštuju upozorenja nadležnih.

Rizični i planinarenje, i rafting

Ove sezone nepotreban rizik odnio je pet života među onima koji su željeli da probaju planinarenje i rafting.

Odgovornost je podijeljena, kaže Luka Bulatović, dugogodišnji vodič u Turističkoj agenciji „Explorer“, pa navodi neke svježe primjere.

„Prije neki dan moji drugovi su krenuli u kanjon Nevidio i kažu: ‘da li nam možeš posuditi opremu?’. ‘Nema problema! Ko vas vodi?’ Oni kažu: ‘Imamo nekog druga. Nekoliko puta prošao. On bi nas vodio’. Eto, onda znajte šta može nekom da se desi ko tako uzme neke ljude za simboličnu dnevnicu. Normalno da tu mora postojati rizika“, upozorava Bulatović.

Turisti u Crnoj Gori su sigurni, tvrde i u Vladi, navodeći kako je broj nesreća je smanjen i pod kontrolom nadležnih institucija.

„Obaveza nam je, kao sistemu i državi, da donesemo dobru zakonsku i podzakonsku regulativu koja je sad i u jednom dijelu ipak izostala što zbog cijelog slučaja koji se dešavao na Tari, ali i svih drugih i poznatih“, kaže Daliborka Pejović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Od 2010. godine u Crnoj Gori je – na moru, planini i raftingu – stradalo dvadesetak osoba, a bez bez adekvatnih upozorenja i reakcija taj bi se bilans mogao i uvećati.

Izvor: Al Jazeera