Crnogorska IZ traži poništenje odluke o oduzimanju mezarja

Iz Mešihata IZCG saopćili su da je u Beranama toj vjerskoj zajednici sva vakufska imovina, osim vakufske kuće, oduzeta (Anadolija)

Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Crnoj Gori apelirao je danas na Skupštinu općine Berane da preispita odluku da, kako se navodi, oduzme muslimansko groblje u tom gradu, prenijela je agencija Anadolija.

Lokalni parlament donio je odluku da se muslimansko groblje u Beranama dadne na upravljanje komunalnom preduzeću, što je ključni faktor nesuglasice između IZ i općine.

Iz Mešihata IZCG saopćili su da je u Beranama toj vjerskoj zajednici sva vakufska imovina, osim vakufske kuće, oduzeta. Kako se navodi, oduzeto im je i groblje, na čijem je mjestu sada autobuska stanica, kao i brojni drugi vakufi u centru grada.

“Porušene su im sve gradske džamije. S ovakvim odlukama treba pričekati dok se ne donese Zakon o restituciji vakufske imovine, kada bi se IZ vratila oduzeta imovina i kada bi mogla nastupiti implementacija Zakona o komunalnim djelatnostima”, navodi se u saopćenju Mešihata IZ u Crnoj Gori koje je prenijela agencija Anadolija.

Slabljenje i asimilacija

Upozorava se da će u protivnom doći u situaciju da se i ono malo vakufske imovine koja je ostala prepusti nacionalizaciji, a Medžlis IZ Berane gašenju.

“Ovaj Medžlis je ranije značajnim sredstvima, prikupljenim uglavnom dobrovoljnim prilozima, čvrstim materijalom ogradio čitavo groblje, a tada su troškovi prevazilazili tržišnu vrijednost zemljišta i u skladu šerijatskih odredbi donio Pravilnik o ukopu umrlih i na taj način pružao vjerske usluge muslimanima”, piše u saopćenju Mešihata.

Kako navode, ne žele vjerovati da donošenje takve odluke ima za cilj slabljenje i, u krajnjem slučaju, asimilaciju muslimana Bihora, koji su dio svih pozitivnih procesa i na lokalnom i na državnom nivou.

“U tom slučaju očekivali smo da Skupština opštine zaštiti muslimansku zajednicu, a ne da podrijeva multikonfesionalnost Berana”, dodaje se u saopćenju.

Navodi se da će IZ inicirati sjednicu Komisije za implementaciju Ugovora od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i IZ u Crnoj Gori, na kojoj će se raspravljati o problemu koji predstavlja provođenje spornog zakona. 

Prošle sedmice, kako je prenijela Radiotelevizija Crne Gore, predsjednik IZ Berane Rifat Ličina rekao je da je, u slučaju da se ne promijeni Odluka Skupštine Općine Berane o oduzimanju muslimanskog groblja u tom gradu i vrati na upravljanje i nadležnost Islamskoj zajednici, zajednica spremna na razne vidove protesta i građanske neposlušnosti.

Reakcija iz Općine

Reagirala je i prozvana Općina Berane saopćenjem izdanim također prošle sedmice “povodom neistinitih, tendencioznih i zlonamjernih tvrdnji koje su objavljene u pojedinim medijima da je Opština Berane navodno donijela odluku o oduzimanju vlasništva nad Muslimanskim grobljem Islamskoj zajednici”.

Rekli su da je na sjednici Skupštine općine Berane 9. septembra usvojen prijedlog Odluke o održavanju javnih grobalja, kapela i sahranjivanju na teritoriji općine.

“Sam naziv odluke upućuje na to da se ne radi o oduzimanju ili otimanju vlasništva nad novim muslimanskim grobljem bilo kome, već se stvorila potreba da se odluka koja je ranije regulisala ovu oblast uskladi sa Zakonom o komunalnim djelatnostima koji je donijela Skupština Crne Gore”, navodi se u saopćenju na sajtu općine.

“Da bi isključili bilo kakvu politizaciju ili davanje ovom neke druge konotacije, ističemo da Islamska zajednica Berane nije mogla da bude vlasnik na pomenutoj parceli, ne zato što joj to Opština Berane nije dozvolila već zato što je Zakonom o državnoj imovini propisano da su groblja lokalna dobra u opštoj upotrebi kojima raspolažu opštine. Ovim završavamo svaku dalju polemiku u vezi vlasništva na katastarskoj parceli na kojoj se nalazi novo muslimansko groblje.”

Izvor: Agencije