Oglasi

Crnogorci najčešće uzimaju državljanstvo Njemačke i Holandije

Od januara do kraja oktobra ove godine 238 osoba se odreklo crnogorskog državljanstva, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.
Od 2006. godine 2.784 Crnogorca dobila su otpust iz državljanstva na lični zahtjevAl Jazeera

Osobe koje dobiju otpust iz crnogorskog državljanstva najčešće uzimaju državljanstvo Njemačke, Holandije, Norveške, Slovenije, Bosne i Hercegovine, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore.

Ove godine, od januara do kraja oktobra, 238 osoba se odreklo crnogorskog državljanstva, prenosi Tanjug.

Od 2006. godine 2.784 Crnogorca dobila su otpust iz državljanstva na lični zahtjev, a najviše njih tokom 2018. godine, saopćili su u MUP-u.

Kako se navodi, građanin Crne Gore za otpust iz državljanstva mora da plati administrativnu taksu od 300 eura.

Ispis od 300 do 570 eura

Jedna taksa se plaća ako se rješenje o prestanku državljanstva odnosi na istovremeno sticanje, prestanak ili utvrđivanje državljanstva članova porodice - supružnika i nezaposlene djece.

Odricanje od državljanstva skuplje je ako se podnosi putem diplomatsko-konzularne mreže.

"Ukoliko je građanin zahtjev za otpust iz crnogorskog državljanstva podnio putem diplomatsko-konzularne mreže i dobio otpust iz državljanstva, dužan je da na račun budžeta Crne Gore plati konzularnu taksu od 570 eura", naveli su u crnogorskom MUP-u, ističući da se rješenje o otpustu uručuje podnosiocu prema mjestu njegovog boravka u inostranstvu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.