Crnadak vjeruje da će BiH dobiti kandidatski status za NATO

Igor Crnadak: Oni koji su preuzeli međunarodne obaveze kada je u pitanju NATO ne mogu reći da to više ne važi (Arhiva)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak vjeruje da će ova zemlja u tekućoj godini dobiti kandidatski status za NATO, kao i da je očigledno da će biti veoma zanimljiva kada je u pitanju odnos s Alijansom.

Istakao je da je NATO veoma važan faktor na međunarodnoj sceni te da je interes Bosne i Hercegovine da ima jednu vrstu partnerstva s tim vojnim savezom.

“Očigledno je da će o prvom godišnjem programu MAP odlučivati novi saziv vijeća ministara [Bosne i Hercegovine]”, rekao je Crnadak na konferenciji za novinare u Banjoj Luci, stičući da oni koji su preuzeli određene međunarodne obaveze kada je u pitanju taj vojni savez ne mogu reći da to više ne važi.

Pompeo pisao Predsjedništvu BiH

Kandidatski status Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom je, dodao je, važan zbog velikih privilegija, pristupa fondovima i to može donijeti velike benefite bh. građanima.

Crnadak je istakao da je važno da regionalna saradnja ostane drugi vanjski prioritet Bosne i Hercegovine, a uslov za to je ukidanje “srednjevjekovnih taksi”, od 100 posto na svu robu iz Bosne i Hercegovine i Srbije koje su uvele vlasti na Kosovu.

“Nadam se da će Brisel i drugi nadležni faktori zahtijevati da se ta nedemokratska i necivilizacijska mjera Prištine ukine”, istakao je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Državni sekretar SAD-a Mike Pompeo nedavno je pozvao tročlano Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da prihvati Nacionalni godišnji program saradnje s NATO-om, ističući da ne postoji razlog za zabrinutost da bi to moglo imati utjecaja na odnose sa susjedima, jer, kako je ukazao, i Srbija, iako nije članica NATO-a, ima značajnu saradnju s Alijansom.

Reforme i pripreme u pet oblasti

Bosna i Hercegovina je nedavno dobila zeleno svjetlo za aktivaciju MAP-a, što ne znači automatski i članstvo u NATO.

Ministri vanjskih poslova NATO-a odobrili su 5. decembra prvi Godišnji nacionalni program, čime je Bosna i Hercegovina dobila ponudu za Akcioni plan za članstvo u NATO.

MAP predstavlja program pomoći, praktične podrške i konsultacija, namijenjen pripremama zemalja za članstvo u NATO.

Reforme i pripreme uključuju pet oblasti: političku i ekonomsku, odbrambenu i vojnu, finansijsku, sigurnosnu i pravna pitanja.

Izvor: Agencije