Crnadak: BiH nije utočište za terorizam

Potrebno je biti hladne glave i smireno govoriti o svemu što se dešava, poručio je Crnadak (Anadolija)

Na međunarodnoj konferenciji o globalnoj sigurnosti i sigurnosnim izazovima, koja se održava u Bratislavi, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je kazao da ta država na više načina doprinosi borbi protiv terorizma.

On je rekao da BiH doprinosi borbi protiv terorizma političkom podrškom, ali i donacijama u vidu municije međunarodnoj koaliciji u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant.

Dodaje da se često na BiH i zapadnobalkansku regiju gleda u kontekstu potencijalne sigurnosne prijetnje, s čim se on ne slaže.

Izdvojeni slučajevi

“Vi zemlju ne možete cijeniti po tome da li se na njenoj teritoriji dogodio neki teroristički napad ili da li na njenoj teritoriji ima neka enklava ili selo gdje se okupljaju neki, kad tako moram reći, luđaci, s takvim idejama. Ako bi po tome cijenili, onda bi neke zemlje poput Francuske, Belgije trebale da budu označene isto kao terorističke zemlje, a znamo da to nisu. I po tom principu, mislim da je to vrlo pogrešan pristup nama”, ocijenio je Crnadak.

Ministar vanjskih poslova BiH je rekao da Bosna i Hercegovina nije nikakvo utočiste za terorizam, te da je ta zemlja prva u regiji, 2014. godine, usvojila zakon o sankcioniranju boraca na stranim ratištima .

“Mi radimo svoj posao, sasvim sam siguran, dobro”, naglasio je Crnadak.

Izvor: Al Jazeera