Crna Gora: Zatišje u DF-u

Glavne poruke podgoričkih medija u ponedjeljak su da je Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila najviše mandata na izborima, ali se ističu i nepravilnosti, uhićenja te borba za podršku manjinskih stranaka.

Vijesti pišu da će DPS morati tražiti podršku manjinskih stranaka i Socijaldemokrata (SD).

List, također, prenosi riječi lidera stranke Mila Ðukanovića iz sinoćnjeg obraćanja pristašama da će Crna Gora u samo nekoliko idućih mjeseci ratificirati pristupni protokol s NATO-om i donijeti odluku o članstvu te intenzivirati pregovore s Europskom unijom.

Da će tražiti podršku manjinskih stranaka za formiraje vlade, najavili su iz svih oporbenih stranaka, a da bi osigurala tijesnu većinu, oporbi je dovoljna podrška dva zastupnika manjina, navodi list.

Nepravilnosti i hapšenja

Najviše glasova u oporbi osvojio je DF – 20,6 posto, odnosno 18 mandata, a koalicija Ključ 10,7 posto, odnosno devet mandata.

Najveće iznenađenje predstavljaju Demokrate, koji su na prvom izbornom nastupu osvojili 10,5 posto glasova, odnosno osam ili devet mandata, pišu Vijesti.

List prenosi riječi Andrije Mandića, jednog od lidera DF-a, da na temelju 90 posto obrađenih glasova oporba i dalje ima većinu od 41 zastupnika i upozorava da izbori nisu bili fer i korektni. On je pozvao manjine da “razmisle”.

I lider Ključa Miodrag Lekić kaže da je DPS poražen te da će odlučiti manjinske stranke.

Na dvije stranice Vijesti se bave i nepravilnostima na izborima, navodeći da se glasovalo uz pritiske i sukobe, a pišu i tome da je DF snimio priznanja o kupovini glasova DPS-a.

Nezaobilazna vijest u današnjem izdanju je i gašenje Vibera i WhatsAppa.

Ovaj dnevnik se bavi i uhićenjem grupe srpskih državljana – “Eskadron smrti ili politička igra”, pišu Vijesti.

Dan navodi da na parlamentarnim izborima nitko nije osvojio apsolutnu vlast, a da je DPS pojedinačno osvojio najviše glasova.

Taj list je izborima – i parlamentarnim i lokalnim – posvetio 11 stranica današnjeg izdanja. Prenosi i izjave lidera stranaka, navodeći da je bilo nepravilnosti i uhićenja.

Dan, također, piše o uhićenju skupine na čelu s bivšim šefom Žandarmerije Srbije Bratislavom Dikićem, a citira i što je o tome rekao premijer Srbije Aleksandar Vučić.

“Internet cenzura prvi put u istoriji”, naslov je teksta posvećenog “gašenju” aplikacija Viber i WhatsApp, uz navođenje riječi predsjednika Demokrata Alekse Bečića da je DPS time pokazao svoje “monstruozno lice” i da se u 21. stoljeću takvo nešto događa još samo u Sjevernoj Koreji i Iranu.

“Velika pobjeda prozapadne opcije”, piše Pobjeda, navodeći da će stranke koje podržavaju učlanjenje u NATO u novom sazivu parlamenta imati 48 mandata, što jamči da će Crna Gora ratificirati Prokol za ulazak u Savez.

List navodi da se u DPS-u sinoć i službeno slavilo, a da je u DF-u, nakon početnih euforičnih izjava, zavladalo zatišje te kako je očigledno da se priča “Mi ili on” završila onako kako nisu planirali lideri te grupacije – Mandić, Medojević i Knežević.

Mustafić: Odluka nakon razgovora

Najveći gubitnik izbora je koalicija Ključ, piše Pobjeda.

List, također, prenosi izjavu političkog direktora Bošnjačke stranke Sulja Mustafića da će razgovarati s partnerima iz manjinskih stranaka i donijeti odluku.

“U narednim danima se očekuju brojni stranački razgovori i pregovori, a najjača stranka, Ðukanovićev DPS, biće u prilici da vodi igru sastavljanja nove izvršne vlasti, ali i da razmišlja o novim potezima koje država mora da preduzme, prije svega u pravcu priključenja NATO”, zaključuje se u tekstu.

List je dvije strane posvetio uhićenju skupine na čelu s Bratislavom Dikićem.

Izvor: Agencije