Oglasi

Crna Gora: Za kršenje Zakona o zabrani pušenja 20.000 eura

Novim zakonom nije dozvoljeno pušenje u bilo kojoj prostoriji ili dijelu gdje se konzumiraju hrana i piće. 
Zakon o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda u Crnoj Gori u srijedu stupa na snaguEPA/Arhiva

Zakon o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda u Crnoj Gori u srijedu stupa na snagu, pa će tako biti zabranjeno pušenje u zatvorenom prostoru.

Ko prekrši odredbe zakona rizikuje da plati kaznu i do 20.000 eura, prenosi Fena.

Ovaj zakon, kojim se zabranjuje upotreba duhanskih proizvoda u javnim zatvorenim prostorijima, osim u kazinima, zastupnici su 31. jula u parlamentu usvojili jednoglasno s 42 glasa.

Usvajanjem novog Zakona o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda prestat će da važi Zakon o taksama i više neće biti moguće plaćati takse da bi u nekom dijelu objekta bilo dozvoljeno pušenje.

Jasno propisani uvjeti

Postoji mogućnost određivanja posebnog dijela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik odredi isključivo za tu namjenu.

Zakonom su jasno propisani uvjeti izolacije, površine, pozicije i opreme tog dijela prostora - prostorija mora da bude izolovana na način da nije moguć protok duhanskog dima u ostali dio prostora, a površina ne smije da bude manja od 10 metara kvadratnih, da zauzima više od 20 posto radnog, odnosno javnog prostora i ne smije da bude namijenjena za prolaz u druge prostore.

Novim zakonom nije dozvoljeno pušenje u bilo kojoj prostoriji ili dijelu gdje se konzumiraju hrana i piće. 

U Crnoj Gori od raka pluća oboli oko 400 osoba godišnje, a liječenje jednog pacijenta, prema podacima iz 2015. godine, košta oko 70.000 eura.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.