Crna Gora uzela kredit od 100 miliona eura

Kreditni aranžman predviđa kamatu od šest posto, a rok otplate je sedam godina (AP)

Predstavnici Vlade Crne Gore i banke Credit Suisse potpisali su u Podgorici ugovor o kreditnom aranžmanu u iznosu od 100 miliona eura, od čega će 60 miliona eura biti pokriveno garancijama Svjetske banke.

Crnogorski ministar finansija Milorad Katnić kazao je novinarima da će kredit od 100 miliona eura biti iskorišten za realizaciju budžetskih obaveza, kapitalne investicije i fiskalne rezerve.

Naveo je da kreditni aranžman predviđa kamatu od šest posto, rok otplate je sedam godina, a da je za realizaciju kredita bila veoma važna garancija koju je Crna Gora obezbijedila od Svjetske banke.

Rebalans budžeta

Skupština Crne Gore usvojila je u maju rebalans budžeta, koji predviđa smanjivanje izdataka od ukupno 16 miliona eura, kao i set mjera štednje u cilju prevazilaženja ekonomske krize u toj zemlji.

Ovogodišnji budžet Crne Gore projektiran je na 1,25 milijardi eura, a planirani budžetski deficit iznosi 42 miliona eura.

Crna Gora je samo Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) izdala garancije vrijedne 132 miliona eura, a već je iz državnog budžeta plaćeno 23,4 miliona eura duga te podgoričke fabrike kod Deutsche Bank.

Preuzimanje duga

Crnogorski Parlament podržao je ranije, glasovima poslanika vladajuće koalicije, odluku Vlade da preuzme dug KAP-a prema Deutsche Bank, ali i zadužio izvršnu vlast da raskine ugovor s ruskim partnerima u toj fabrici.

Vlada Crne Gore izdala je KAP-u, kojim upravlja Central European Aluminum Company (CEAC), na čijem je čelu ruski oligarh Oleg Deripaska, ukupno 132 miliona eura vrijedne garancije, koje s kamatama iznose oko 170 miliona eura.

Crna Gora je izdala i garancije za zaduživanje KAP-a kod mađarske OTP banke u iznosu od 49,6 miliona eura, kao i kod ruske VR banke za 60 miliona eura.

Izvor: Agencije