Crna Gora usvojila Rezoluciju o NATO-u

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u junu je kazao kako smatra da je Crna Gora u ključnoj fazi integracija (Getty Images)

Zastupnici Skupštine Crne Gore usvojili su u srijedu navečer Rezoluciju o podršci integraciji u NATO.

Od ukupno 79 zastupnika koji su se izjasnili o tom prijedlogu, za Rezoluciju je bilo 50, protiv je glasalo 26, a uzdržana su bila tri zastupnika, prenijeli su crnogorski mediji.

U diskusiji je ocijenjeno da bi usvajanje tog dokumenta bio važan signal članicama NATO-a da Crnu Goru u decembru pozovu u svoju zajednicu, a da bi protivljenje tom dokumentu bio pokušaj negiranja dosadašnjih tekovina.

Važna poruka

“Odnos Skupštine prema Rezoluciji biće važna poruka i domaćoj i međunarodnoj javnosti. To je poruka da Skupština ubjedljivo podržava NATO integracije”, rekao je u završnoj riječi potpredsjednik Parlamenta Milutin Simović.

Predstavnici pojedinih opozicijskih partija i nezavisni zastupnici smatraju da je za učlanjenje Crne Gore u NATO neophodno raspisati referendum, prenosi Tanjug.

U Rezoluciji se navodi da je NATO garant teritorijalnog integriteta i suvereniteta Crne Gore, daljeg unapređenja vladavine prava i demokratije, ljudskih i manjinskih prava i kvaliteta života svakog građanina i ukupnog društva.

Članstvo u NATO-u dodatno će, kako je precizirano dokumentom, ojačati međunarodni politički položaj države.

“Crna Gora time postaje saveznica najvećim svjetskim silama i partner u donošenju važnih odluka, koje se odnose ne samo na njenu već i na regionalnu i globalnu bezbjednost”, kaže se u Rezoluciji.

Punopravnim članstvom u NATO-u Crna Gora postaje, kako se ističe, dio porodice država koje imaju snažniju ekonomiju, viši životni standard, jače institucije i razvijeniju demokratiju.

‘Dobitna kombinacija’

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u junu je kazao kako smatra da je Crna Gora u ključnoj fazi integracija, u kojoj treba pokazati da je spremna za članstvo u Alijansi, te dodao da će taj vojni savez do kraja godine donijeti odluku o pozivu.

Nakon sastanka sa crnogorskim premijerom Stoltenberg je ocijenio da je članstvo u NATO-u “dobitna kombinacija za Crnu Goru”.

Generalni sekretar NATO-a potvrdio je da će se u decembru ocjenjivati napredak i spremnost Crne Gore za pristupanje Alijansi, za šta je, kako dodaje, NATO spreman.

“Važno je da Crna Gora uradi šta treba i pokaže da može biti punopravan član. Integracija nije lak put, a Crna Gora pravi dobar napredak na tom putu”, kazao je tada Stoltenberg.

Izvor: Agencije