Crna Gora: Stopa PDV-a povećana na 19 posto

Porez na dodanu vrijednost (PDV) u Crnoj Gori od 1. jula se obračunava po stopi od 19 posto.

Cijene u većini prodavnica još nisu porasle, ali su najavljena poskupljenja namirnica i energenata, iz Podgorice izvještava novinarka Al Jazeere Milica Marinović.

Cijene u ovoj maloj prodavnici miruju, iako je od ponoći PDV veći. Vlasnik prodavnice Zoran Labović kaže da ne zna šta će biti nakon sljedeće isporuke robe od distributera.

“Da li će oni taj rast cijene već zaokružiti, odnosno podići malo cijenu, pa onda PDV, to stvarno ne znamo. Ima takvih slučajeva, ali za sada nije… Danas fakture koje smo dobili, to je samo otišlo sa 17 na 19 posto”, kaže Labović.

Mnogi trgovci najavili su da će prepravljati cijene artikala. Da će biti skuplje, kupcima je jasno.

“Sada, sa ovim PDV-om, ovo je katastrofa. Ne zna se ili su veći računi za struju, ili za vodu, ili prehrane, čovjek više ne može da izdrži”, kaže Mira, stanovnica Podgorice.

Teret za građane

“Iako to možda nekome djeluje samo dva posto, mislim da će građanima to biti mnogo veći teret od tih dva posto”, kaže Sava, stanovnik Podgorice.

“Ono od čega građani strahuju, tvrde u Vladi, ne treba se bojati, jer je porez na osnovne životne namirnice ostao isti”, izvještava reporterka Milica Marinović.

Da li je to dovoljno da umiri najave o poskupljenju goriva, struje i telefonskih usluga teško je reći.

Paradoksalno, protiv novog PDV-a najglasniji su priređivači igara na sreću, koje porez “kači” prvi put. Kladionice i kazina u ponedjeljak su bili prazni.

Neprimjenjiv za kladionice

“Ovaj porez je neprimjenjiv u slučaju naše djelatnosti, jer se ne može primijeniti poreska osnovica na koju se obračunava PDV, jer mi samim činom uplate učesnika u igrama na sreću nismo izvršili svoju uslugu. Naša usluga se izvršava nakon događaja koji je bio predmet opklade”, ističe Jovana Klisić iz Montenegro Beta.

U situaciji kada sve poskupljuje, građani su bespomoćni, kažu u Centru za zaštitu potrošača (CEZAP).

“Potrošač je nezaštićen, jer postaje nesiguran. Ne znate šta sve sjutra može da se dogodi, da li će biti povećanje cijena ovoga ili onoga, PDV-a koji će uticati na sve ostalo… a šta će se pritom događati sa platama…”, kaže Olga Nikčević, izvršna direktorica CEZAP-a.

Nedoumice trgovaca

Tanak novčanik većine građana, procjenjuju ekonomisti, natjerat će trgovce da ipak dva puta razmisle o povećanju cijena.

“Da, ili zadrže ne onako kako su mnogi najavljivali da neće mijenjati cijene – što je nemoguće, jer time idu na štetu sopstvenog poslovanja. Oni će jednostavno pokušati da ono bude što manje, da ga ne sprovedu na većini artikala, nego onim skupljim, da povećanja na robi široke potrošnje bude što manja… Na taj način oni ne gube kupce”, ocijenila je Ana Nives Radović, ekonomska analitičarka.

Skupština Crne Gore je povećanje PDV-a sa 17 na 19 posto izglasala prije desetak dana. Plan Vlade je da se po tom osnovu u budžet države slije dodatnih 40 miliona eura godišnje.

Izvor: Al Jazeera