Crna Gora smanjuje broj stranih sezonaca

Iako su kvote za strane radnike u Crnoj Gori dodatno povećane, broj stranih sezonaca mogao bi se smanjiti.

Prema novom zakonu, poslodavci ih sada mogu zaposliti samo ako na berzi rada nema domaćih radnika.

Država vjeruje da će evropskom praksom zaštiti domaće radnike i smanjiti nezaposlenost, dok poslodavci negoduju.  

Suzana već devet godina tokom turističke sezone radi na crnogorskom primorju.

Tako, kaže, izdržava porodicu, kao i mnogi drugi radnici iz Srbije.

“Mi možemo da zaradimo i od toga živimo kad dođemo kući“, kazala je sezonska radnica Suzana Nikolić.

Građevinarstvo i turizam

Iako je svaki šesti radnosposobni građanin nezaposlen u Crnoj Gori, odnosno njih otprilike 35 hiljada, svake godine primi se upola toliko stranih sezonskih radnika.

Najviše ih je iz Srbije, Bosne i Hercegovine, zatim Rusije i Makedonije. Najtraženiji su u građevinarstvu i turizmu.

“O tome da potreba Crne Gore za stranim radnicima konstantno raste najbolje govori podatak da je kvota za dozvole ove godine prešla 23 hiljade, sto je četiri hiljade radnika više nego lani“, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Milica Marinović.

Sada država od poslodavca traži da, prije nego iskoristi kvotu, prvo potraži domaćeg radnika.

Ako ga nema ili on odbije posao, tada uz potvrdu Biroa za zapošljavanje može zaposliti stranca.

Odluka je najviše nezadovoljstva izazvala kod ugostitelja.

“Tražimo profesionalce, mi u sezoni nemamo vremena da radimo sa poluprofesionalcima, a da ne kažem neznalcima i neradnicima. Nama treba gotov radnik koji će nam pomoći da izguramo naša očekivanja u ovoj teškoj sezoni “, kazao je ugostitelj Krsto Niklanović.

“Ko je htio iz Crne Gore i proteklih godina bez ovog zakona da radi u turizmu – taj je i dobio mjesto. Ali ne da dođe da radi dva sata pa da šest leži, nego da radi svih osam ili sedam“, istakao je Žarko Radulović iz Crnogorskog turističkog udruženja.

Država kaže kako samo primjenjuje evropsku praksu zaštite domaćih radnika. Biroi će potvrdu poslodavcu o tome ima li potrebnih kadrova izdavati u roku od mjesec dana.

“Kada se radi o profilima kojih trenutno nema, a mogu se osposobiti u dogledno vrijeme, možemo raditi na tome da kroz programe obuka osposobljavanja dođemo do traženih profila. Zavod za zapošljavanje će učestvovati u tome i omogućiti da se stvori potreban profil“, kaže Vukica Jelić iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Domaća radna snaga

Novu mjeru države građani uglavnom odobravaju.

“Mislim da pored naše radne snage ,nisu nam neophodni uvoz radne snage sa strane, tako da mislim da je to na prvu loptu dobra stvar“, kazala je Tanja iz Podgorice.

“Mislim da to neće ništa promijeniti jer milion je zakona u ovoj državi koji se ne poštuju“, rekao je njen sugrađanin Alen.

“Ne možemo svi da beremo grožđe i konobarišemo, ali ako ima radne snage, zašto da ne. Apsolutno to podržavam“, zaključila je stanovnica Podgorice.

Ugostitelji kažu kako oni nemaju vremena za čekanje i osposobljavanje domaće radne snage, a mnogi su se snašli i strane sezonske radnike zaposlili prije stupanja na snagu novog zakona.

Država zato vjeruje da bi efekti primjene novih mjera mogli dati rezultate tek naredne godine.

Izvor: Al Jazeera