Crna Gora šampion eurointegracija

Crna Gora jedan je od šampiona eurointegracija na Zapadnom Balkanu, kazao je predsjednik Vijeća Evrope Herman Van Rompuy, koji se susreo sa crnogorskim premijerom Igorom Lukšićem.

Na vrlo upečatljivu pohvalu zvaničnog Brisela, predsjednik crnogorske vlade uzvratio je obećanjem da će pojačati reforme.

Lukšić tvrdi da su evropske integracije ostale ključni prioritet vlasti u Podgorici, a Van Rompuy mu je odgovorio kako će Vijeće Evrope u narednim mjesecima to i provjeriti kako bi se ustanovilo mogu li pregovori sa Podgoricom biti nastavljeni u junu.

„Treba da koncentrišemo naše napore u nekoliko pravaca. Mi govorimo i o ustavnim promjenama, radi jačanja nezavisnosti pravosuđa“, rekao je premijer Crne Gore.

„Govorimo o implementaciji zakonodavstva koje je usvojeno prošle godine, o bilansu rezultata u svim fazama jednog pravosudnog procesa. Mislim da pored toga ne zapostavljamo ni druge oblasti koje su bile od interesovanja, kako bi zavrijedili pažnju kada je u pitanju reforma političkog sistema”.

Samit u Chicagu

Lukšić tvrdi da će Crna Gora, s podjednakom posvećenošću, pristupiti ispunjavanju uslova za članstvo u NATO-u i najavljuje nastavak reformi kako bi službe sigurnosti bile spremne za ulazak u tu organizaciju.

Ipak, on ne očekuje previše od čikaškog samita u maju ove godine.

„Mi ne očekujemo, ovo je samit koji nije samit proširenja. Ovo je samit koji je više realizacija lisabonske strategije, samit na kome će se članice baviti najistaknutijim bezbjednosnim problemima u svijetu. Crna Gora će učestvovati u jednom dijelu tog programa i mislim da je jako važno da se u tom kontekstu podrže napori i dosadašnje reforme“, smatra šef crnogorske vlade.

Lukšić i Van Rompuy su se složili u ocjeni da je cijeli Zapadni Balkan napredovao ka EU.

Dan ranije, Lukšić se u Briselu sastao sa predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Schulzom, koji je izjavio kako Crna Gora ima veliku šansu da postane primjer svim državama regije.

Izvor: Al Jazeera