Oglasi

Crna Gora šalje ambasadora u BiH

Ambasador će preuzeti dužnost u Sarajevu do kraja maja, jer je Zastpunički dom PSBiH odbio rezoluciju o Sutorini.

I0ZzhmG9yUk

Ambasador Crne Gore u BiH do kraja mjeseca preuzet će dužnost u Sarajevu, nakon što je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH odbio Prijedlog rezolucije o Sutorini, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore.

Kako se navodi iz ovog resora, odluka Zastupničkog doma predstavlja većinsku volju građana BiH.

"Odluku smatramo snažnim iskazom većinske volje građana BiH da nastave razvoj i jačanje odličnih odnosa dvije zemlje, utemeljenih na principima međunarodnog prava i vrijednostima dobrosusjedske saradnje."

Nakon odbijanja Prijedloga rezolucije o Sutorini, u crnogorskom Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija očekuju skoro potpisivanje ugovora o granici sa BiH. 

"Crna Gora ponavlja spremnost da u najskorije vrijeme, dvije države potpišu finalizovani Sporazum o granici i time potvrde demokratski kapacitet za rješavanje važnih pitanja u neposrednoj komunikaciji, te da nastave razgovore o brojnim drugim sporazumima kao i daljem jačanju bilateralne saradnje."

"Imenovani Ambasador Crne Gore u BiH će u narednim danima, a najkasnije do kraja tekućeg mjeseca, preuzeti dužnost šefa naše diplomatske misije sa sjedištem u Sarajevu", zaključuje se u saopštenju.

Zbog pokretanja pitanja vlasništva Sutorine, crnogorski predsjednik Filip Vujanović, ranije je stopirao potpisivanje ukaza o imenovanju ambasadora Crne Gore u BiH.

Ugovor o državnoj granici

S druge strane, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je krajem januara odlučilo da ambasador ove države u Crnoj Gori Đorđe Latinović, do daljnjeg, ostaje na konsultacijama u Sarajevu, kako bi se razmotrila situacija zbog otvaranja pitanja Sutorine.

Novi ambasador Crne Gore u BiH bit će Milan Lakić.  

Na današnjoj sjednici zastupnici Zastupničkog doma nisu podržali Prijedlog rezolucije o Sutorini, kojom bi ovaj dom ocijenio štetnim Prijedlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore.

Predlagač rezolucije bio je zastupnik Denis Bećirović iz Socijaldemokratske partije (SDP BIH), a za nju je glasalo sedam zastupnika, 17 ih je bilo protiv te dva suzdržana.

Bećirović je predložio rezoluciju kojom se, između ostalog, predlagalo da Zastupnički dom PSBiH ocijeni "neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim Prijedlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore, koji je utvrdilo Vijeće ministara BiH početkom novembra 2014, a prema kojem bi Sutorina trebala voljom državnih organa BiH trajno ostati u sastavu Crne Gore“.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.