Oglasi

Crna Gora s najviše aktivnih slučajeva COVID-a 19 po stanovniku u regiji

Crna Gora ima 231 aktivan slučaj na 100 hiljada stanovnika, S. Makedonija 167, BiH 109, Albanija 52, Hrvatska 28 i Slovenija 13.
Crna Gora bilježi porast broja zaraženihEPA

Nakon što je u utorak crnogorski Institut za javno zdravlje u sistem unio rezultate dvije hiljade testova koji su ranije zbog manjeg kapaciteta laboratorija u Crnoj Gori poslani na analizu u Njemačku, Crna Gora je postala zemlja s najviše aktivnih slučajeva zaraze korona virusom u regiji.

Naime, rezultati su pokazali da je 475 od dvije hiljade testova analiziranih u Njemačkoj pozitivno na korona virus, a kada se njima doda 66 pozitivnih slučajava potvrđenih u posljednja 24 sata u crnogorskim laboratorijima dobije se ukupno 1.453 aktivna slučaja ili 231 aktivni slučaj na 100 hiljada stanovnika.  

Kako prenosi Hina, pozivajući se na crnogorske medije, u Sjevernoj Makedoniji je aktivno 167 slučajeva na 100 hiljada stanovnika, u BiH 109, Albaniji 52, Hrvatskoj 28 i Sloveniji 13. U Srbiji je 66 aktivno oboljelih na 100 hiljada stanovnika, ali ta zemlja ustvari računa broj hospitaliziranih pacijenata oboljelih od korona virusa.

Ranije u utorak je Evropska Unija, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, skinula Crnu Goru i Srbiju s liste trećih zemalja iz kojih se može putovati u EU bez ograničenja.  

Bez ponovnog uvođenja restriktivnih mjera

Čelnik nacionalnog koordinacijskog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović rekao je da ipak neće doći do drastičnih mjera, poput onih iz prvog vala, kad su građani ostali u svojim kućama, a policijski sat je vrijedio nakon 19 sati.

"Sada izlazimo da bi se radilo, jer se i ekonomijom brani javno zdravlje", saopćio je Simović istaknuvši da je ovo sad drugi način života sa epidemijom, "gdje smo izašli iz svojih domova, gdje idemo na radna mjesta, ali ipak toliko toga moramo reducirati, moramo se distancirati, biti odgovorniji i discipliniraniji".

Crnogorske zdravstvene vlasti, nakon analize epidemiološke situacije, u utorak navečer konstatirale su značajan porast novooboljelih u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore u kojem živi 200 hiljada stanovnika, što je trećina ukupnog stanovništva te države. U Podgorici su trenutno aktivna 553 slučaja.

U prvom valu epidemije korona virusa u Crnoj Gori bila su zaražena 324 pacijenta ili skoro pet puta manje nego u drugom valu koji je počeo sredinom juna. Prethodno se Crna Gora proglasila za prvu "korona free" državu u Evropi, proglasila je kraj epidemije te je otvorila svoje granice.

Ukupan broj preminulih je 26, u prvom valu devet, a u drugom 16.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.