Crna Gora rekorder po broju osuđenika

Prema posljednjem izvještaju Vijeća Evrope, Crna Gora je među evropskim rekorderima kada je riječ o broju osuđenika po glavi stanovnika i zauzima treće mjesto. Ta organizacija upozorava i na pretrpanost crnogorskih zatvora, zbog čega neki osuđenici čekaju red na izdržavanje kazne, izvještava iz Podgorice Milica Marinović, reporterka Al Jazeere.

Na odlazak u zatvor u Crnoj Gori posljednjih godina se čeka i po nekoliko mjeseci. To tvrde bivši osuđenici, koji nisu htjeli pred kamere, ali i njihovi advokati. Razlog je česta prebukiranost zatvora.

“Imao sam vrlo često situacije kada lica koja od strane suda dobiju poziv i uput za izdržavanje kazne zatvora dolaskom u zatvor od strane nadležnih službenika dobiju informacije da se moraju vratiti, jer kapaciteti ne dozvoljavaju da uđu. Onda se ta lica zaista nalaze u nezavidnom položaju, kao na ledu, nit’ tamo, nit’ ovamo, ne mogu da planiraju neku svoju blizu budućnost”, ističe Zdravko Begović, član Advokatske komore Crne Gore.

Treća u Evropi

Posljednji izvještaj Vijeća Evrope pokazuje da su 2013. godine u crnogorskim zatvorima bile 1.142 osobe. U toj zemlji na 100.000 stanovnika ima 183 zatvorenika, što je najviše u regiji. Slijede Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina te na začelju Slovenija, s gotovo tri puta manjim brojem pritvorenih. U Evropi Crna Gora zauzima treće mjesto.

“Osim statistike vezane za broj zatvorenika u odnosu na broj stanovnika, Crna Gora treću poziciju zauzima i kada je u pitanju broj čuvara u odnosu na broj zatvorenika, tako u ovom zatvoru iza mene jedan policajac čuva njih osam ili devet”, izvještava Milica Marinović.

Sve ovo, smatraju u Građanskoj alijansi, otvara pitanje sigurnosti, ali i uvjeta života u zatvoru, na koje često primaju pritužbe.

“U jednoj prostoriji u Bijelom Polju, koja je veoma mala, bila su dva lica i ona su bila prinuđena da bukvalno vrše nuždu jedni pored drugih. To je svakako ponižavajuće postupanje… Može se tako tretirati, jer ta dva lica nemaju adekvatnu privatnost i izlažu se povredi te privatnosti”, navodi Milan Radović, aktivista Građanske alijanse.

Nedovoljni kapaciteti

Postojeća dva zatvora – u Spužu, nadomak Podgorice, i Bijelom Polju – imaju 1.350 mjesta. Nadležni kažu da je to dovoljan broj. Priznaju da ima gužve, ali u dijelovima predviđenim za služenje dugogodišnjih kazni. Slučajevi odlaganja nisu im poznati.

“U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija nema slučajeva odlaganja kazne, niti mjera pritvora. Mi nismo nadležni i nemamo mandat da bilo šta odložimo… To može samo sud, a svako ko se ovdje pojavi sa urednim uputnim aktom, presudom koju smo mi dobili od strane suda, biće primljen i kazna će se nad njim izvršiti”, ističe Dragoljub Bulatović, predstavnik Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

Rješenje ovog problema država vidi kroz zamjenu kratkih kazni društveno korisnim radom, što je ozakonjeno krajem prošle godine. Na nivou planova je rekonstrukcija postojećih i gradnja novog zatvora u Bijelom Polju.

Izvor: Al Jazeera