Crna Gora: Pritvor za 14 osumnjičenih za terorizam

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore odredilo je trodnevni pritvor za 14 osoba osumnjičenih za pokušaj terorizma.

Postoji osnova sumnje da su izvršili krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije u sticaju sa krivičnim djelom terorizam.

Šest osoba je pušteno na slobodu, saopćeno je iz Tužilaštva.

“Osnovano se sumnja da je početkom oktobra u Srbiji i Crnoj Gori formirana kriminalna organizacija, s ciljem uticaja na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori. Sumnja se da je plan ove organizacije bio da u vrijeme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz upotrebu oružja, napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, s namjerom da proglase izbornu pobjedu određenih političkih partija. Takođe se sumnja da je plan kriminalne organizacije bilo lišavanje slobode premijera Crne Gore”, dodaje se u saopćenju.

U toku postupka utvrđeno je da su kriminalnu organizaciju, osim osoba koje su lišena slobode, činile i osobe na čijoj se identifikaciji i lišavanju slobode i dalje intenzivno radi.

Vučić: Sumnjam u optužbe protiv Dikića

Ranije u ponedjeljak, premijer Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas sumnju u osnovanost optužbi za terorizam protiv Bratislava Dikića, smijenjenog komandanta Žandarmerije Srbije, i ostalih uhapšenih u Crnoj Gori.

“Gospodin Dikić svakog dana iznosi stavove protiv Vlade Srbije, ali voleo bih da vidim i da čujem stvarne i ozbiljne podatke o tome da je planirao neki teroristički akt”, rekao je Vučić novinarima.

Premijer Srbije je kazao da lično u to ne vjeruje, imajući u vidu druge obavještajne podatke do kojih su došle službe Republike Srbije i kojima raspolaže.

“Voleo bih da hapšenje nekoliko ljudi iz Zubinog Potoka nije zasnovano na iskazima albanskog komandira policije Seljimaja, a plašim se da imamo dokaze da jeste, onda ne mislim da je to bio ozbiljan razlog”, rekao je Vučić.

Dodao je da ni društvo u kojem je bio Dikić ne ukazuje na terorističke aktivnosti.

Prema njegovim riječima, mnogi od onih koji su uhapšeni, putem advokata su tražili intervenciju države Srbije, Ambasade Srbije u Crnoj Gori.

Ambasada je poslala svoje službenike da ih obiđu u pritvorskim jedinicama.

Hapšenja tokom provjere oružja

Dikić i još 19 državljana Srbije uhapšeno je pod optužbama da su planirali pucati na građane, ući u zgradu Skupštine Crne Gore i uhapsiti Mila Đukanovića.

Tužilaštvo Crne Gore sumnjiči B.D za plan komandovanja “naoružanim licima u namjeri da zauzmu Skupštinu Crne Gore i druge državne institucije. Osumnjičeni su, prema dobijenim uputstvima i kriminalnom planu, privatnim vozilima došli u Podgoricu, gdje su se radi nastavka realizacije kriminalnog plana rasporedili u najmanje tri grupe”.

“Članovi kriminalne organizacije dobijali su uputstva da raspodijele unaprijed pripremljeno oružje radi dalje realizacije kriminalnog plana. Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, službenici Specijalnog policijskog odjeljenja i Uprave policije lišili su slobode organizatora i članove ove kriminalne organizacije u trenutku kada su pošli da provjere unaprijed pripremljeno skriveno skladište i dopremljeno oružje i municiju.”

Bratislav Bata Dikić ili Mali Legija, kako je sam volio da ga zovu, smijenjeni je kontroverzni komandant Žandarmerije u Srbiji. Bio je pod istragom Uprave kriminalističke policije zbog sumnje da je šef opasne mafijaške organizacije.

Izvor: Al Jazeera i agencije