Crna Gora: Prihodi od turizma u prvih šest mjeseci 255 miliona eura

Pad potrošnje se bilježi i zbog većeg učešća domaćih gostiju, koji su slabije platežne moći od stranaca (EPA)

Prihodi od turizma i putovanja u Crnoj Gori u prvih šest mjeseci ove godine, prema podacima Centralne banke (CBCG), iznosili su gotovo 255 miliona eura, za otprilike 25 miliona više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Kako je saopćeno iz Nacionalne turističke organizacije (NTO), Crna Gora bilježi i rast namjenskih prihoda.

“Samo od boravišne takse od početka godine do 4. septembra, u dijelu koji pripada budžetu i lokalnim turističkim organizacijama, prihodovano je preko 7,3 miliona eura, što je 1,3 miliona eura više nego u uporednom periodu”, saopćeno je iz NTO-a, prenosi Anadolija.

Aerodromi opslužili 1,9 miliona putnika

Prema riječima Nine Vukčević, glasnogovornice NTO-a, trend rasta pokazuju i podaci relevantnih institucija za praćenje turističkog prometa.

“Do 1. septembra crnogorski aerodromi su opslužili preko 1,9 miliona putnika, 137.000 više nego u istom periodu prošle godine. Pozitivne rezultate bilježe i nacionalni parkovi, koje je posjetilo 31% više turista nego prošle godine”, saopćila je Vukčević.

Prema njenim riječima, turistička postsezona počela je veoma uspješno, a, kako procjenjuju lokalne turističke organizacije, danas u Crnoj Gori boravi približno 111.000 gostiju, 29.000 više nego u uporednom periodu.

Izvor: Agencije