Crna Gora predaje pozicije za nova poglavlja

Zvanična Podgorica je pregovore s EU-om počela 29. juna prošle godine (EPA)

Stalni predstavnici zemalja članica Evropske unije pozvali su u četvrtak Crnu Goru da preda pregovaračke pozicije za poglavlja 23 i 24, koja su označena kao ključna za dalji evropski put te države.

Glavni pregovarač s EU-om Aleksandar Pejović kazao da je sada na potezu crnogorska vlast, prenijeli su crnogorski mediji.

“Crnogorska strana sada mora ekspresno reagovati, preciznije Skupština i Vlada, kako bi se što prije utvrdila pregovaračka pozicija za ova dva poglavlja”, rekao je Pejović podgoričkim medijima, prenosi Tanjug.

Čim se utvrde pregovaračke pozicije, dodaje on, one će biti upućene u Brisel, kako bi se do kraja godine stekli uvjeti za otvaranje poglavlja 23 i 24.

Zatvorena dva poglavlja

Crna Gora je do sada privremeno zatvorila dva pregovaračka poglavlja: 26 – koje se odnosi na obrazovanje i kulturu; 25 – koje pokriva oblasti nauke i istraživanja.

Zvanična Podgorica je pregovore s EU-om počela 29. juna prošle godine, kada je u Briselu održana prva Međuvladina konferencija između Crne Gore i EU-a.

Zvaničnici država EU-a su, uz odluku za početak pristupnih pregovora, pozvali Crnu Goru da pojača napore u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, odnosno poručili da će u fokusu biti poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i vladavinu prava.

Iz kabineta evropskog komesara za proširenje Štefana Fulea poručeno je da će Evropska komisija pažljivo analizirati suštinu i sadržaj izmjena usvojenih zakona.

Izvor: Agencije