Crna Gora potpisala sporazum IPA 2011

Sporazum je jedan od konkretnih koraka za dalje približavanje Crne Gore EU (www.gov.me)

Glavni pregovarač Crne Gore s Evropskom unijom (EU) Aleksandar Andrija Pejović i direktorica za Crnu Goru, Hrvatsku, Makedoniju, Tursku i Island u Generalnom direktoratu za proširenje Alexandra Cas Granje potpisali su u ponedjeljak sporazum o finansiranju IPA 2011. vrijedan 43 miliona eura, piše podgorički list Pobjeda.

Pejović je nakon potpisivanja wporazuma rekao da su 26,5 miliona eura bespovratna sredstva EU, a da će Vlada Crne Gore osigurati 16,5 miliona.

“Predviđena je realizacija ukupno 16 projekata, u nizu oblasti koje su od interesa za proces evropskih integracija”, naveo je Pejović.

Prema njegovim riječima, 1,3 miliona eura namijenjeno je za projekat reformi pravosuđa, dok će tri miliona eura biti potrošena za projekat iznalaženje trajnog rješenja za interno raseljena lica i stanovnike kampa Konik 1 i 2.

“Planirali smo izgradnju ukupno 90 stambenih jedinica za interno raseljena lica, kao i zgradu mjesne zajednice”, precizirao je Pejović.

On je dodao da je za najveći projekat, tretman otpadnih voda na Cetinju i u Bijelom Polju, predviđeno 19 miliona eura.

Direktorica za za proširenje Evropske komisije (EK) Cas Granje rekla je da sporazum predstavlja jedan od konkretnih koraka za dalje približavanje Crne Gore EU.

Izvor: Agencije