Crna Gora: Poreski dug pola milijarde eura

Poreski dug u Crnoj Gori godinama raste. Samo građani, privreda i javna preduzeća, bez državnih organa, u ovom trenutku duguju više od pola milijarde eura.

Preduzetnik Goran Đurović kaže da redovno plaća porez. Đurović zapošljava 120 radnika i nalazi se na takozvanoj bijeloj listi poreskih obveznika, ali kaže od toga nema nikakvu korist, jer država i dalje drugima toleriše neplaćanje.

„Smatramo da ne igramo igru jednakih pravila, jer jednostavno, neko je na trci od nula do sto metara, neko je na osamdesetom metru, a mi smo na početnoj poziciji, što smatram da svakako nije fer“, rekao je Đurović.

Privreda i javna preduzeća u Crnoj Gori te građani duguju 584 miliona eura poreza, iako su oni redovnije platiše. Porez na dohodak čini 60 posto duga. Crnu listu dužnika po tom osnovu predvode državna preduzeća, rudnik uglja, nacionalni avioprevoznik, a među prvih pet su i Željeznice Crne Gore.

„Iako smo državnim preduzećima postavili pitanja zašto godinama nisu uplaćivali doprinose zaposlenima, i kako planiraju da vrate nagomilane dugove, nismo dobili nijedan odgovor. Poreska uprava mnogima je reprogramirala dug na rate, no često ni to ne daje rezultate“ javlja novinarka Milica Marinović.

Mogućnost uprave je i da prinudno naplati dug, blokira preduzeće ili podnese krivičnu prijavu, no analiza državne revizije i misije MMF-a loše je ocijenila njen učinak. Direktor Uprave kaže da se radi na poboljšanju sistema naplate i kadra. Tvrdi da od ukupnog duga, kada se izuzmu ugašena preduzeća i ona koja duže od godinu nisu prijavila porez, država može da naplati samo 40 posto duga.

„Tih 230 miliona duguju aktivni poreski obveznici i ponavljam pred crnogorskom javnošću, to nije naplativi dug nego potencijalno naplativi dug“ kazao je Miomir Mugoša, direktor Poreske uprave Crne Gore.

Krivična odgovornost

Za crnogorski parlament to nije dovoljno. Dio poslanika traži krivičnu odgovornost svih u Upravi koji su dozvolili da se porez ne plaća.

„Niko u ovoj državi nije jači od zakona. Član 71a Zakona o poreskoj administraciji kaže da se dug može smanjiti zastarom od 10 godina ili plaćanjem tog duga, tako da ako neko ima namjeru da iznađe model i da nam dug volšebno smanji, a da nam objasni da je sve ovo što je razlika nenaplativo, taj će onda imati problema sa nekim drugim organima, a ne sa ovim parlamentom“, rekao je Aleksandar Damjanović, predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju.

Zahtjev poslanika je i da se formira poreska policija, a neuplaćivanje poreza na dohodak proglasi krivičnim djelom. Novi ministar finansija iz opozicije kaže da država samo treba da poštuje već donijete zakone.

„Iskoristiti sve instrumente koje vam zakon daje i da to sprovodite na neselektivan način jer selektivnost koja je bila prisutna dovela je do ovog iznosa duga. Svi su dužni novac građanima Crne Gore, prema tome neka izvole da nađu način da to plate,“ kazao je Raško Konjević, ministar finansija Crne Gore.

Poreski dug Crne Gore konstantno raste od 2010. godine. Samo u 2014. povećao se za 100 miliona eura spram prethodne. Procjena Poreske uprave da može naplatiti samo dio dugovanja, jedan je od razloga što je crnogorska vlada najavila rebalans budžeta.

Izvor: Al Jazeera