Oglasi

Crna Gora pooštrila kontrolu diploma iz zemalja regije

Prema podacima crnogorskog Ministarstva prosvjete u zadnje dvije godine odbijeno je oko 100 diploma iz regije.
Iz Ministarstva prosvjete Crne Gore su saopštili da diplome sa privatnih fakulteta zahtjevaju ozbiljnu konotrolu kvalitetaPixabay / Pexels

Diplomantima koje su završile školovanje na privatnim fakultetima u regionu od jula se ne izdaju nostrifikovane diplome u Ministarstvu prosvjete Crne Gore zbog odluke ministra prosvjete Damira Šehovića da se pooštri kontrola dobijanja obrazovnih isprava u drugim državama, objavila je Beta, pozivajući se na podgorički list Dan.

Jedan od diplomanata ispričao je za Dan da se krše prava svršenih studenata „koji su pošteno zaradili diplomu i branili ispite na fakultetima koji imaju licencu.“ On ističe da je lako provjeriti kvalitet svake diplome i da krivično treba da odgovara svako ko donese obrazovnu ispravu sa sumnjivih ustanova.

Lisabonska konvencija

"U julu sam predao dokumentaciju i niko mi nije odgovorio šta je razlog što čekam tri mjeseca na nostrifikaciju. Podržavam da se ispitaju sve sumnjive diplome koje dolaze sa nelicenciranih ustanova. To nije proces koji traje ovoliko drugo, već se kontaktira ministarstvo prosvjete druge države, i ako se radi o ustanovi koja ima dozvolu za rad, onda nema ništa sporno", rekao je ovaj sagovornik koji je studije završio u Beogradu.

On je rekao da se postavlja pitanje da li Ministarstvo krši Lisabonsku konvenciju i druge međunarodne sporazume, i da im je nezvanično rečeno da će započeti izmjena zakona kako bi se pooštrila kontrola diploma iz inostranstva.

"Mislim da su razni lobiji u igri, ovo je svojevrsna poruka da se upisuju privatni fakulteti kod nas, ili moguće i da srednjoškolci ne upisuju visoku školu, već da se odluče za njihov projekat 'Stručno je ključno'. Na ovaj način je veliki broj visokoškolaca diskriminiran i prinuđeni smo bez osnova da čekamo da nam se prizna diploma", ispričao je diplomant.

Strožija kontrola

Iz Ministarstva prosvjete za Dan je saopšteno da su diplome sa privatnih fakulteta u proceduri i da one zahtijevaju ozbiljnu konotrolu kvaliteta.

"Naravno da je naša ne samo volja već i obaveza ozbiljna kontrola diploma, ako želimo da naš sistem priznavanja funkcioniše kako treba, a ne samo pro forme. U tom dijelu nemamo nikakvih dilema. Plan je da se u jednom dijelu mijenja Zakon o priznavanju inostranih obrazovnih isprava, a javnost će biti blagovremeno obaviještena onda kad se budu znali detalji. No, potpuno nezavisno od tih izmjena, imamo obavezu da ispratimo procedure priznavanja, koje ponekad, ako želite da ih ispoštujete, traju", rekli su iz PR službe ministarstva.

Prema nedavnim podacima crnogorskog Ministarstva prosvjete, oko 100 diploma iz regiona je u prethodne dvije godine odbijeno.

"Uglavnom zato što je postojala sumnja da se radilo o falsifikovanoj ispravi ili je isprava izdata na nelicenciranoj ustanovi. Također je u tom periodu odbijeno i priznavanje 30-tak diploma srednjoškolskih ustanova i podnesen čak isto toliki broj krivičnih prijava. Ukupno je odbijeno priznavanje skoro 100 srednjoškolskih i visokoškolskih diploma", rekli su iz ministarstva.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.