Crna Gora pooštrava mjere u više gradova, Slovenija ponovo proglasila epidemiju

U testiranoj populaciji u Sloveniji petina je pozitivnih na korona virusa (EPA)

Nagli skok pozitivnih slučajeva na COVID-19 bilježe zemlje na jugu i jugoistoku Evrope, zbog čega vlade uvode restriktivne mjere, kako bi zaustavile širenje virusa.

Epidemiolozi apeluju na građane da budu disciplinirani, da nose maske u zatvorenom i na otvorenom prostoru, da drže distancu od drugih ljudi te da povećaju higijenu.          

Od danas će u Budvi, Cetinju, Kolašinu, Ulcinju i na Žabljaku biti primjenjivane pooštrene protivepidemijske mjere – zabrana rada ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani osim za goste hotela) i zabrana okupljanja u objektima stanovanja licima koja nisu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), prenosi Tanjug.

Kako je navedeno, u tim opštinama je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije i stopa oboljevanja veća je od 800 na 100.000 stanovnika.

Time te opštine automatski prelaze u grupu tri opština, u kojima će se od ponedeljka i u narednih 14 dana primjenjivati pooštrene protivepidemijske mjere.

U Crnoj Gori je u posljednja 24 sata registrovano 145 novih slučajeva infekcije korona virusom, dok su četiri osobe preminule.

Iz Instituta za javno zdravlje kazali su da je analiziran 561 uzorak.

Čeka se odluka za Podgoricu

“Trenutno nema opština u kojima je stopa oboljevanja preko 1200 na 100.000 stanovnika niti je za očekivati da se neka od opština nađe u toj kategoriji koja bi podrazumijevala i zabranu kretanja u periodu od 22. do 05 sati”, navedeno je u saopštenju.

 

Kumulativna incidencija u Podgorici trenutno je 792,7 na 100.000 stanovnika, te će odluka o eventualnom pooštravanju mera u Glavnom gradu biti donijeta nakon statističke obrade svih uzoraka poslatih u Njemačku.

“Trenutno čekamo rezultate za još 212 uzoraka koji su uzeti u prethodnom 14-o dnevnom periodu. S obzirom na to da je deo uzoraka uzet iz Podgorice, za očekivati je da će incidencija u Podgorici preći preko 800 na 100.000 stanovnika (pošto je trenutna stopa 792,7)”, navode iz IJZ.

U Hrvatskoj 11 umrlih

Hrvatske zdravstvne vlasti u ponedjeljak su izvijestile da je od posljedica COVID-a 19 preminulo 11 oboljelih, što je više nego proteklih dana, dok su zabilježena 393 nova slučaja zaraze virusom, što je pad u odnosu na ranije izvještaje.

U zadnja 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena 393 nova slučaja zaraze korona virusom, a umrlo je 11 osoba, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite, prenijela je Hina. 

Trenutno je ukupno 5.070 aktivnih slučajeva, koji su evidentirani.

 

Među oboljelima, 571 pacijent je na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 35 pacijenata. 

Od 25. februara 2020, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno skoro 26.000 osoba zaražene novim korona virusom, od kojih je 374 preminulo, a ukupno se oporavilo nešto više od 20.000 osoba.

U samoizolaciji je trenutno oko 21.300 osoba.

Hrvatske zdravstvene vlasti testirale su 400 636 osoba, od toga 3.636 u posljednja 24 sata.   

Slovenija proglasila stanje epidemije za cijelu državu

Slovenska vlada proglasila je stanje epidemije COVID-a 19 za cijelu državu koje će biti na snazi idućih 30 dana, jednu vrstu vanrednog stanja, s mogućnošću daljnjeg zaoštravanja već važećih epidemioloških mjera i restrikcija.

Na taj se korak odlučila u skladu s ranije donesenim planom, te nakon što je zadnje testiranje pokazalo da  je u testiranoj populaciji petina pozitivnih na korona virusa, a glasnogovornik vlade u nedjelju najavio da se danas očekuje novi neslavni rekord  u broju zaraza nakon što ih je u petak bilo 897, prenijela je Hina.

 

U ponedjeljak je pak objavljeno kako je u Sloveniji u zadnja 24 sata sa 2.673 testa potvrđeno 537 novih zaraza korona virusom, a jedan je oboljeli umro, objavila je slovenska vlada.

Nije zabilježen novi rekordni broj dnevnih zaraza jer je i broj testiranja nedjeljom manji nego radnim danima, ali podatak je zabrinjavajući jer je rast zaraza eksponencijalan, upozoravaju epidemiolozi.

Aktivacijom plana za postupanje u stanju epidemije predviđena su tri paketa mogućeg zaoštravanja mjera u Sloveniji, ovisno o broju oboljelih i popunjenosti bolničkih kapaciteta pacijentima od COVID-a 19.

Prvi paket u sadašnjoj fazi predviđa i mogućnost uvođenja policijskog sata, odnosno zabrane kretanje u noćnim satima, zatim zatvaranje hotela, frizerskih i kozmetičkih salona, te sportskih objekata za amatere i individualne sportove, zabranu svih sportskih priredbi za cijelu državu, pa i zatvaranje trgovačkih centara.

U slučaju daljnjeg rasta zaraza, te nakon što bi u bolnicama bilo ukupno 360 oboljelih od COVID-a, od čega najmanje 60 na intenzivnoj njezi, predviđeno je i zatvaranje vrtića i škola, zaustavljanje javnog prometa, kako je to bilo u prvoj fazi epidemije ovoga proljeća. Predviđena su i zatvaranja pojedinih gospodarskih djelatnosti i ograničenja u kretanju između općina.

Tumačeći zašto je potrebno ponovo proglasiti epidemiju, premijer Janez Janša je upozorio na preopterećenost zdravstvenog sistema i opasnost da velik broj novooboljelih premaši kapacitete postojećeg zdravstvenog kadra, te pozvao na solidarnost i odgovornost u provođenju svih mjera i preporuka.

Kako javljaju slovenski mediji, proglašenje administrativne epidemije koje je danas stupilo na snagu samo po sebi odmah ne donosi zaoštravanje mjera, nego je to ovisno od daljnje situacije i “pragova” koje je svojim planom nedavno donijela vlada za zaoštravanje mjera.

U BiH 540 novozaraženih

U Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je potvrđeno 540 novih slučajeva zaraze korona virusom što je manje od prošlosedmičnih dnevnih rekorda ali je nešto manji i broj uzoraka koje u toj zemlji testiraju tokom vikenda.

U protekla 24 sata testiranja su provedena na 1.755 uzorka pri čemu je zaraza otkrivena kod 285 osoba iz entiteta Federacija BiH te kod 255 iz Republike Srpske.

Među 13 zaraženih osoba koje su umrle njih šest je preminulo u bolnici u Mostaru a riječ je o starijim muškarcima iz tog grada te Ljubuškog i Čapljine, prenijela je Hina.

Mostar je među gradovima s najvećim brojem novozaraženih jer je tamo proteklog vikenda potvrđeno 156 takvih slučajeva.

U Banjoj Luci je od nedjelje zaraza potvrđena kod 101 osobe a u Sarajevu ih je bilo 103.

Korona virusom je zaražena i predsjednica kriznog stožera Sarajevske županije Aida Pilav.

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez kazao je u ponedjeljak kako je epidemiološka situacija loša u četiri od deset županija koliko ih ima u tom entitetu te je dodao kako za sada nema potrebe za uvođenjem drastičnih mjera ograničenja a one će se uvoditi samo ukoliko brojke postanu tako velike kao u drugim europskim državama.

“U cijeloj Europi je došlo do naglog skoka pa tako i kod nas. Ipak, gledajući incidencu, mi još nismo na tim razinama. Slovenija je imala incidencu preko 160 kad je BiH bila na 80, a u Federaciji još i manje”, kazao je Čerkez za portal Klix pojašnjavajući kako se nove restrikcije uvode u državama u kojima je incidenca odnosno broj novozaraženih na stotinu hiljada stanovnika u sedmici veći od 300. 

No za novim mjerama ipak su posegnuli u Islamskoj zajednici BiH čiji je poglavar Husein Kavazović u ponedjeljak odlučio kako će imami molitve u džamijama petkom morati skratiti na pet minuta.
 

 

U Kantonu Sarajevo su potvrđene 103 novozaražene osobe korona virusom, u protekla 24 sata, navodi ista agencija. 

Ovo su rezultati laboratorijskih testiranja 458 uzoraka, prikupljenih od 16. do 18. oktobra.

Od pomenutog broja novozaraženih u Kantonu Sarajevo, porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripada 67 osoba, odnosno 65,04 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U prethodna 24 sata, evidentiran je oporavak 25 osoba, tako da je broj registrovanih aktivnih slučajeva infekcije korona virusom trenutno 903.

“Nije bilo smrtnih slučajeva, tako da je broj umrlih u Kantonu ostao 94 osobe”, navode zdravstvene vlasti Kantona Sarajevo. 

S obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju u Kantonu Sarajevo posljednjih dana, te intenziviranu cirkulaciju virusa u populaciji, iz Zavoda za javno zdravstvo KS upozoravaju sve stanovnike kantona na obavezno pridržavanje svih preporuka i naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Zdravstvene vlasti u Sarajevu su od prije nekoliko dana nošenje maski i na otvorenom prostoru uvele kao dodatnu mjeru protiv širenja korona virusa.

Tokom dana očekuju se podaci o broju novozaraženih i u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine, koja se suočava sa drugim valom korona virusa. 

Srbija: Broj zaraženih opala, preminulo dvoje

U Srbiji su u poslednja 24 sata potvrđena 122 nova slučaja zaraze korona virusom, što je značajan pad u broju zaraženih u odnosu na proteklih pet dana, kada je taj broj premašivao 200 na dnevnom nivou

Testirano je 5.746 osoba, a preminule su još dve osobe, prenosi Tanjug.

Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta Batut, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalaze se 24 pacijenta.

U Srbiji su do sada korona virusom zaražene 36.282 osobe.

Preminulo je 778, a testirano 1.241.864 ljudi.

Kosovo: Preminula tri pacijenta 

Na Kosovu su u posljednja 24 sata preminula još tri pacijenta od posljedica COVID-a 19, dok je registrovano 118 novozaraženih.

Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova saopštio je da je od posljednjeg presjeka situacije testirano ukupno 828 sumnjivih uzoraka, od kojih je 118 bilo pozitivno.

Ukupan broj do sada registrovanih pozitivnih slučajeva zaraze je 17.009, od ukupno 80.886 testiranih uzoraka, uz 656 smrtnih slučajeva.

U posljednja 24 sata izliječeno je 50 lica, pa ukupan broj oporavljenih iznosi 14.716.

Trenutno je aktivno zaraženih 1.637 osoba.

S. Makedonija blizu policijskog sata 

U Sjevernoj Makedoniji je u posljednja 24 sata preminulo 12 osoba zaraženih korona virusom.

Do sada je u Sjeverno Makedoniji zabilježno 846 smrtnih slučajeva.

U isto vrijeme, Ministarstvo zdravstva zabilježilo je novi 161 slučaj zaraze, dok je testirana 771 osoba.

Aktivno je 5.550 slučaja, a ozdravila su 154 pacijenta.

Kako je ranije prenio Tanjug, makedonski ministar zdravlja Venko Filipče izjavio je danas da je Sjeverna Makedonija zbog ozbiljnog širenja korona virusa blizu ponovnog uvođenja policijskog sata.

„Situacija je zaista ozbiljna. Sljedeći korak bilo bi potpuno ograničavanje kretanja, odnosno policijski sat”, upozorio je Filipče.

U makedonskom Sobranju danas po skraćenom postupku treba da se usvoje izmjene zakona koje predviđaju nošenje maski na otvorenom, ograničenje porodičnih okupljanja, kao i ograničenje grupisanja ljudi poslije 22 sata.

Izvor: Agencije