Crna Gora: Peticija protiv novih taksi

Od srijede se u crnogorskom gradovima potpisuju peticije kojima udruženje Građanski front traži ukidanje zakona o taksama od po jednog eura na telefone, struju i kablovsku televiziju koje je uvela Vlada kako bi dopunila budžet.

Ta inicijativa će, sa potpisima građana, biti upućena Ustavnom sudu na reviziju postojećeg Zakona.

Jedna od potpisnica je i higijeničarka Radmila Stamatović koja ima platu od 200 eura, a nove Vladine takse su „kap koja preliva čašu“, te je zato stavila svoj potpis na peticiju.

„Ja sam podstanar, imam dvoje djece, samohrana sam majka, podstanar 20 godina. Teško živim, ne može mi biti mjesečno ni za hranu djeci a kamoli da mi oduzimaju još ovo što oduzimaju“, kaže ona.

Peticiju je do sada potpisalo više od 7.000 osoba, koji, kao i Stamatović, kažu da ne mogu platiti nove takse.

„Pljačka se sve živo, sirotinja, na ovaj štap hoće da uvedu porez, ne može se ovako više“, riječi su penzionera Slobodana Spaića.

„Jedino fali porez na život i disanje, ne pristajem na to nikako“, kaže Momčilo Tomić.

Novinarka Al Jazeere iz Podgorice Milica Marinović navodi kako u Crnoj Gori ima oko milion korisnika mobilne telefonije i 400.000 električnih brojila.

„Ako se to podijeli sa brojem stanovnika ispada da jedna četvoročlana porodica ima u prosjeku šest SIM kartica, jedno brojilo, a na sve to ide i po euro na svaki priključak za kablovsku“, ističe Marinović.

Kolizije zakona

Kada se sve sabere, država godišnje planira ostvariti prihode blizu 15 miliona eura od novih taksi. Organizatori peticije ističu da je zakon problematičan i da se novac ne smije nezakonito uzimati iz džepa građana.

„Prvo je naplata samog poreza, ko to treba da radi što je nezakonito definisano. Sa druge strane imate kolizije između samih zakona jer zakon koji je usvojen se prepliće sa drugima oprečno“, rekao je Vuk Maraš iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora.

„Onda, kod SIM kartica pitanje je ko je vlasnik kartice da bi se porez od euro mogao naplaćivati. Tu je na desetine pravnih razloga i suštinskih zbog čega sve ovo treba biti poništeno.“

Dok se kablovski i operateri mobilne telefonije plaše da će prekršiti ugovor sa korisnicima, ni analitičari nisu načisto sa prirodom taksi.

„Sa aspekta ekonomskog stanja građana to je dodatno opterećenje, pa je manje bitno da li se zove dvostruko opterećenje ili ne. Krajnji efekat je da se vrši pritisak na građane ma koliko to nekome izgledala kao minimalna ili beznačajna suma“, ističe ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

Na pitanja zašto su u Crnoj Gori uvedene navedene takse kada u regiji gotovo da nema sličnih primjera, te na koji će se način one ubirati, novinarka Al Jazeere nije mogla dobiti odgovore od Vlade.

Izvor: Al Jazeera