Oglasi

Crna Gora parafirala sporazum o saradnji s Frontexom

Evropska agencija za graničnu i obalnu stražu pomoći će Crnoj Gori da bolje upravlja granicom i učestvuje u zajedničkim operacijama u toj zemlji.
Sporazum s Frontexom doprinijet će unapređenju granične sigurnosti, rekao je ministar NuhodžićArhiva

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić i evropski komesar za unutrašnja pitanja i migracije Dimitris Avramopoulos parafirali su u utorak u Briselu sporazum između Crne Gore i Evropske unije o aktivnostima koje provodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Frontex).

"Sporazum sa Frontexom će doprinijeti unapređenju granične sigurnosti i zajedničkoj borbi protiv nelegalnih migracija, a samim tim i još boljoj zaštiti naših granica od svih oblika kriminala", rekao je Nuhodžić, prenosi Tanjug.

Avramopoulos je zahvalio Vladi Crne Gore na naporima da se pravovremeno provedu sve procedure za parafiranje sporazuma.

Suprotstavljanje izazovima

"Izazovi s kojima se suočavamo zajednički su i jedini pravi način da im se suprotstavimo jest da radimo zajedno", rekao je Avramopoulos.

Kad sporazum stupi na snagu, Frontex će moći pomoći Crnoj Gori da bolje upravlja granicom i učestvuje u zajedničkim operacijama u toj zemlji, posebno u slučaju iznenadnih promjena tokova migracije, saopćila je Evropska komisija.

Isti sporazumi parafirani su s drugim partnerima EU-a sa zapadog Balkana: Srbijom, Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom, dok je sporazum s Albanijom već potpisan.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.