Crna Gora ozvaničila kupovinu oklopnih vozila

'Potpisivanje ugovora o nabavci lako oklopnih vozila dokaz je dugogodišnjeg partnerstva dvije zemlje', rekla je američka ambasadorica (Ministarstvo odbrane Crne Gore)

Crna Gora i Sjedinjene Američke Države potpisale su ugovor o nabavci američkih lakih oklopnih patrolnih vozila.

To su ozvaničili ministar odbrane Predrag Bošković i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država Judy Rising Reinke, a vlade SAD-a i Crne Gore sklopile su ugovor na iznos 36.165.105 dolara za 67 vozila, prenosi Tanjug.

Osim visokog stepena balističke zaštite, vozila posjeduju i visok stepen prohodnosti u savladavanju različitih konfiguracija terena, vodenih i drugih prepreka u ekstremnim vremenskim prilikama, a prvi kontingent vozila stići će u Crnu Goru 2020.

Bošković je poručio da je nabavka lakih oklopnih vozila značajna za Vojsku Crne Gore, te je prva takva u posljednjih 40 godina.

Donacija od osam miliona eura

“Ovom nabavkom pripadnici VCG-a imaće mogućnost da na najbolji način iskažu svoj kvalitet i potencijal, s obzirom na to da će dvije pješadijske čete biti opremljene najmodernijim sredstvima protiv oklopne zaštite, koja će omogućiti ne samo zaštitu već i mobilnost i kretanje naših jedinica”, rekao je Bošković.

“Sa SAD-om smo dogovorili i donaciju vrijednu osam miliona eura za sajber-opremu, koja je veoma važna za Crnu Goru i Vojsku”, dodao je.

Američka ambasadorica kazala je da je potpisivanje ugovora o nabavci lakih oklopnih vozila dokaz dugogodišnjeg partnerstva dvije zemlje, koje su udružene u mnogim misijama i vježbama NATO-a.

Izvor: Agencije