Crna Gora otvorila pretposljednje poglavlje u pregovorima s EU-om

Mnoge evropske direktive, propise i teme prate zablude, glasine, dezinformacije (AP)

Crna Gora je, na Međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu, u pregovorima s Europskom unijom otvorila Poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promjene.

Time je Crna Gora do sada otvorila 32 od ukupno 33 pregovaračkih poglavlja, dok je ostalo neotvoreno još Poglavlje 8, koje je posvećeno konkurenciji, javlja Anadolija.

Poglavlje 27. jedno je od najzahtjevnijih i najskupljih kada je u pitanju njegova implementacija.

Troškovi za ovo poglavlje će iznositi 1,6 milijardi eura.

“Otvorena 32 poglavlja su dokaz naše kontinuirane i snažne posvećenosti procesu evropske integracije. Vjerujem da ćemo otvaranjem i posljednjeg pregovaračkog poglavlja u mjesecima pred nama još jednom potvrditi lidersku poziciju Crne Gore, ali i dati novi zamah integracionom procesu, ne samo naše zemlje već i država regiona te potvrditi kredibilitet evropske perspektive zapadnog Balkana”, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Ustavom definirana kao ekološka država

Ocijenio je otvaranje Poglavlja 27. vrlo značajnim i iz razloga što je Crna Gora i Ustavom 2007. godine definirana kao ekološka država, posvećena zaštiti životne sredine i razvoju baziranom na principima održivosti.

Po mišljenju ministra Darmanovića, proces europskih integracija nema alternativu.

“To je jedini okvir koji garantuje stabilnost u regionu, a na taj način i u Evropi. Zato smo sigurni da su prisustvo EU u regionu i kontinuitet politike proširenja od fundamentalnog značaja za stabilnost, dalji ekonomski razvoj i konkurentnost evropskog kontinenta na globalnom nivou”, poručio je. 

Europski povjerenik za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn je ocijenio da je “otvaranje pregovora u Poglavlju 27. još jedan značajan korak naprijed na europskom putu Crne Gore”. 

Izvor: Agencije