Crna Gora otvorila još dva poglavlja s EU-om

Crna Gora je do sada otvorila sedam poglavlja, od kojih su privremeno zatvorena poglavlja 25 i 26 (EPA)

Crna Gora je u ponedjeljak, na Međuvladinoj konferenciji u Briselu, otvorila pregovore s Evropskom unijom o poglavljima sedam i 10, koja se odnose na pravo intelektualne svojine, te na informatičko društvo i medije.

Glavni pregovarač Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović rekao je da otvaranje pregovora u tim poglavljima predstavlja još jedan značajan korak na putu ka punopravnom članstvu u EU-u.

“Ovaj uspjeh nije došao preko noći. On je rezultat ogromnog rada i zalaganja svih institucija i pojedinaca u okviru ovih poglavlja i potvrda da se posvećen rad i rezultati nagrađuju”, kazao je.

Prema njegovim riječima, rezultati u ovim oblastima odrazit će se i na druga poglavlja i imat će vidljive efekte na mnoge društvene oblasti i život građana Crne Gore.

“Treba, takođe, naglasiti da su sva pregovaračka poglavlja povezana i uspjeh u jednim oblastima pozitivno utiče na napredak u ostalim”, naveo je Pejović.

Sistematični rad

On je podsjetio da je Crna Gora, u prethodnih nešto više od godinu dana, privremeno zatvorila pregovore u dva i otvorila u pet poglavlja.

“Ovdje svakako ne stajemo. Veoma odgovorno i sistematično radimo na pripremi za otvaranje ostalih pregovaračkih poglavlja, što su prepoznali i naši evropski partneri i za što imamo njihovu punu podršku”, poručio je Pejović.

U narednim mjesecima, kako je naveo, Crna Gora će, zajedno s Evropskom komisijom i državama članicama EU-a, raditi jednako posvećeno kako bi otvorila nova poglavlja.

Crna Gora je do sada otvorila sedam poglavlja, od koji su privremeno zatvorena poglavlja 25 (Nauka i istraživanje) i 26 (Obrazovanje i kultura).

Otvorena su još i poglavlja 5 (Javne nabavke), 6 (Privredno pravo), 20 (Poduzetništvo i industrijska politika), 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda i sigurnost).

Državnu delegaciju Crne Gore na Međuvladinoj konferenciji predvodi Pejović, a u delegaciji su i šefovi radnih grupa Novak Adžić i Ružica Mišković.

Izvor: Agencije