Oglasi

Crna Gora otvorila dva poglavlja u pregovorima s EU-om

Dva nova pregovaračka poglavlja tiču se slobode kretanja radnika i pravu osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga.
Vladin resor ulazi u iduću godinu sa spremnošću da otvori i preostala tri poglavlja i time završi taj procesAl Jazeera

Otvaranje pregovaračkih poglavlja 2 i 3, uz prijem u NATO, najznačajniji su vanjskopolitički rezultati Vlade Crne Gore, saopćili su u utorak u Ministarstvu evropskih poslova u Podgorici, navodeći da će taj proces završiti tokom iduće godine.

Crna Gora je u ponedjeljak, na Međuvladinoj konferenciji u Briselu, otvorila dva nova pregovaračka poglavlja, Poglavlje 2 – Sloboda kretanja radnika, i Poglavlje 3 – Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga.

"Crna Gora ovim utvrđuje poziciju lidera na zapadnom Balkanu kada je u pitanju proces integracija u EU, s ukupno 30 otvorenih i tri privremeno zatvorena poglavlja", rekli su iz Ministarstva evropskih poslova, dodajući da taj Vladin resor ulazi u iduću godinu sa spremnošću da otvori i preostala tri poglavlja i time završi taj proces.

Hahn: Značajan napredak

"Smatramo da smo uradili dovoljno da bi se moglo početi sa zatvaranjem poglavlja, ali to ovisi od EU-a, a ne od Crne Gore, poručili su iz Ministarstva evropskih poslova, prenosi agencija Hina.

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn je u izjavi za podgoričke medije pohvalio značajan napredak koji je Crna Gora do sada postigla u području vladavine prava, u dijelu reforme zakonodavstva, kao i u pogledu izgradnje institucija i jačanja kapaciteta te inicijalnih rezultata u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Komesar Hahn je iznio očekivanje da će Crna Gora nastaviti pokazivati snažnu političku posvećenost i postizati uvjerljive rezultate te je ukazao na pozitivan razvoj u području javne uprave i ekonomskih i fiskalnih reformi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.