Crna Gora otvara granice prema Hrvatskoj i Albaniji

Marković: Naša strategija je da uvijek budemo korak ispred (EPA)

Crna Gora naredne sedmice otvara svoje granice prema državama sa istom ili sličnom epidemiološkom situacijom, najavio je premijer te zemlje Duško Marković nakon sastanka nacionalnog koordinacionog tijela.

“Od zemalja regiona Crna Gora otvoriće granicu prema Hrvatskoj i Albaniji”, javila je reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Marković je rekao da će se granice otvarati za one zemlje u kojima je broj zaraženih 25 u odnosu na 100.000 stanovnika. 

“Namjera nam je da već od sljedeće sedmice budu otvoreni vrtići, predškolske ustanove i igraonice. Da omogućimo ograničenom broju publike praćenje sportskih događaja, uz poštovanje mjera zaštite. Biće dozvoljena organizacija krštenja, svadbi i porodičnih veselja, takođe uz zdravstveno-bezbjednosne mjere u broju prisutnih”, kazao je Marković, prenosi Anadolija. 

Prva ‘korona free’ zemlja u Evropi

On je istakao je Crna Gora postala prva “korona free” zemlja u Evropi i čestitao svima koji su bili na prvoj liniji odbrane od epidemije ističući da je to zajednička pobjeda zaposlenih u zdravstvu, pripadnika policije, službi sigurnosti i vojske. On je podsjetio je da Crna Gora nije uvela vanredno stanje i da je imala najveći stepen sloboda za građane. 

Od početka epidemije u Crnoj Gori su zaražene 324 osobe, 315 se oporavilo, a devet je preminulo, podsjetila je Marinović. 

“Crna Gora je uspjela da bez uvođenja vanrednog stanja i bez policijskog časa, bude posljednja zemlja u Evropi u kojoj je registrovan virus. I da bude prva država u Evropi koja ga je pobijedila. Nije to došlo samo od sebe. Naša strategija je da uvijek budemo korak ispred”, kazao je Marković.

On je kazao da za sada neće biti potpuno ukinuta zabrana javnih okupljanja već da će ona samo biti promjenjena. Marković je podsjetio da je globalno pandemija još na snazi. 

“Za nas posao nije stao, moramo da spriječimo unos virusa i njegovo širenje. Mjere bi, kako je Institut za javno zdravlje najavio trebale da stupe na snagu od 1. juna i to znači da ćemo imati dozvoljena javna okupljanja do jednog broja. Mi tako već ulazimo u proces uvođenja javnih okupljanja uz određene mjere”, rekao je on.

Izvor: Al Jaazera i agencije