Crna Gora: Optužbe Moskve su nastavak specijalnog rata

Crna Gora, Policija
Policija je nakon napada blokirala glavne ulice u Podgorici tragajući za napadačem (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore odbacilo je kao neutemeljene optužbe o “antiruskoj histeriji” u Crnoj Gori koje je, na konferenciji za medije, iznijela portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

“Nije zabilježen nijedan slučaj da je bilo koji ruski biznismen ili turista doživio neprijatnost u Crnoj Gori, niti u našoj zemlji postoji bilo kakav vid neprijateljskog raspoloženja prema ruskom narodu. U to mogu da se uvjere hiljade ruskih građana koji i na današnji dan borave u našoj zemlji”, navodi se u saopćenju.

Ocjenjuje se da je riječ o “nastavku specijalnog medijskog rata koji se iz Moskve”, sa “svima dobro poznatim motivom opstrukcije priključenja Crne Gore NATO savezu”.

Moguće provociranje ruskih građana

Zaharova je rekla da Rusija ne isključuje moguće provokacije ruskih građana u Crnoj Gori, njihovo hapšenje pod sumnjivim okolnostima ili izručenje trećim zemljama.

“Situacija u Crnoj Gori je očigledno, nepovoljna za Ruse”, rekla je Zaharova, a javlja TASS.

Prema njenim riječima, s obzirom na pogoršanje bilateralnih odnosa, koje je isprovocirala Podgorica, očekivanog članstva Crne Gore u NATO-u u bliskoj budućnosti i odluke crnogorskih vlasti da se u potpunosti pridruže sankcijama EU-a protiv Rusije, Rusija primjećuje u Crnoj Gori talas “antiruske histerije”. 

Izvor: Agencije