Crna Gora odbila izručiti Aleksandra Sinđelića Hrvatskoj

Crna Gora, Izbori, Policija, Uhićenja
Kampanja dezinformiranja i izazivanja panike može loše utjecati na cjelokupno društvo, tvrde u Crnoj Gori (Reuters)

Viši sud u Podgorici odbio je zahtjev Hrvatske za izručenje srbijanskog državljanina Aleksandra Sinđelića, svjedoka suradnika crnogorskog specijalnog tužilaštva u slučaju pokušaja državnog udara. 

Tu odluku Višeg suda od 22. travnja, kako je priopćeno crnogorskim medijima, potvrdio je Prizivni sud Crne Gore, prenosi Hina.

Hrvatsko ministarstvo pravosuđa zatražilo je izručenje Sinđelića zbog izdržavanja kazne zatvora po presudi županijskog suda u Vukovaru kojom je osuđen na 21. godinu zatvora zbog ubojstva Mirka Fotesa u listopadu 2002. 

Sinđelić, svjedok suradnik u slučaju pokušaja državnog udara na izborni dan 2016. u Crnoj Gori je u ponedjeljak prebjegao iz Srbije u Crnu Goru i u toj zemlji zatražio politički azil.

Traži azil ‘zbog ozbiljnog progona’

Da je stigao u Crnu Goru i od Ministarstva unutarnjih poslova te zemlje zatražio politički azil, potvrdio je u utorak glavni specijalni tužitelj Milivoje Katnić.

Na konferenciji za novinare u Podgorici rekao je da je Sinđelić u Odjeljenju bezbjednosti Rožaje dao izjavu u kojoj traži politički azil “zbog ozbiljnog progona određenih struktura u Srbiji”.

Katnić je rekao da je Sinđelić bio prisiljen bježati isključivo zbog toga što je svjedočio pred sudom u Crnoj Gori, prenijela je ranije Anadolija.

Prema njegovim riječima, Sinđelić je u ponedjeljak ujutro ilegalno ušao u Crnu Goru i tražio razgovor sa Specijalnim tužilaštvom.

Viši sud prihvatio ključne iskaze

Sinđelić je svjedok suradnik u sudskom procesu protiv 14 optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Viši sud u Podgorici nakon višemjesečnog ispitivanja prihvatio je ključne iskaze njegovog svjedočenja, koji su potvrđeni dokazima iz istrage.

Trinaest optuženih koje se teretilo za planiranje više terorističkih akcija na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, 9. svibnja na Višem sudu u Podgorici proglašeno je krivim i osuđeno na ukupno 69 godina i sedam mjeseci zatvora.

Izvor: Agencije