Crna Gora od Srbije traži osumnjičene za terorizam

Potjernice su raspisane za Nemanjom Ristićem (43) iz Beograda i Predragom Bogićevićem (47) iz Kragujevca, te još dvojicom državljana Rusije (Arhiva)

Crnogorski ministar pravde Zoran Pažin ocijenio je danas kako Srbija bez oklijevanja treba uhapsiti i provesti postupak izručenja dvojice državljana Srbije osumnjičenih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u oktobru prošle godine.

„Nesumnjiva je obaveza Srbije da liši slobode lica koja se putem Interpola potražuju, ne postavljajući neke uslove koji bi se odnosili na dokazni postupak. Ocjena dokaza je stvar nadležnog suda u postupku po zahtjevu za izručenje, nakon što bi nas iz Republike Srbije obavijestili da su potraživana lica lišena slobode“, kazao je Pažin podgoričkim Dnevnim novinama, a javlja Beta.

Objašnjavajući redoslijed poteza, crnogorski ministar pravde je naveo kako je Srbija kao članica Interpola dužna postupiti po potjernici „bez ikakvog uslovljavanja i uhapsiti onog za kime je potjernica raspisana“.

Pažin je dodao kako poslije toga Interpol zvanično obavještava kancelariju u Podgorici, a zatim slijedi zahtjev za izručenje.

Naknadna procedura

Precizirao je kako prije donošenja odluke o ekstradiciji, nadležni sud u Srbiji ocjenjuje kvalitet dokaza i donosi odluku o izručenju.

„U toj fazi postupka moguće je da sud u Srbiji traži dodatne dokaze od crnogorskih istražnih organa, a ne prije toga. S obzirom da Crna Gora posjeduje dokaze u slučaju Ristića, te da je dio dokaza dobijen i od istražnih organa Srbije, za očekivati je da će sud donijeti odluku o izručenju. Ovo je sve procedura koja dolazi naknadno, nakon što Srbija uhapsi Ristića“, zaključio je Pažin.

Crnogorsko tužilaštvo raspisalo je početkom decembra prošle godine međunarodnu potjernicu za dvojicom ruskih i dvojicom državljana Srbije osumnjičenih da su organizirali kriminalnu grupu koja je na izborni dan planirala nasilan upad u Skupštinu, hapšenje i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Potjernice su raspisane za  državljanima Srbije Nemanjom Ristićem (43) iz Beograda i Predragom Bogićevićem (47) iz Kragujevca.

Crna Gora sumnjiči grupu od 18 državljana Srbije i dvojice ruskih državljana i većina njih je u zatvoru u Podgorici.

Izvor: Agencije