Crna Gora od Srbije traži objašnjenje o bjekstvu Branke Milić

Ministarstvo je, kako je saopćeno, pozvalo ambasadora Srbije Zorana Bingulca na konsultacije (Arhiva)

Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je od državnih tijela Srbije službeno očitovanje o zadržavanju, u ambasadi te države u Podgorici, osobe optužene u slučaju pokušaja terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016.

Osumnjičena Branka Milić optužena je za, kako se u podgoričkim medijima često kvalificira, pokušaj “državnog udara”, a pobjegla je u petak u ambasadu Srbije nakon što joj je sutkinja Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša ponovo odredila pritvor, nakon što joj je prije toga bilo dopušteno braniti se sa slobode.

Ministarstvo je, kako je saopćeno, pozvalo ambasadora Srbije Zorana Bingulca na konsultacije i zatražilo službeno stajalište Srbije „povodom zadržavanja optužene Milić u ambasadi Srbije u Podgorici kojoj je, odlukom nadležnog suda, određen pritvor“.

Zatražen brzi odgovor Srbije

Ambasadoru Bingulcu je rečeno da bi svako djelovanje koje utječe na sudski postupak značilo kršenje načela međunarodnog prava, kao i diplomatske prakse između država koje imaju uređene diplomatske odnose, te je zatražen što brži odgovor Srbije, navodi se saopćenju.

Ministarstvo i druga nadležna tijela Crne Gore poduzet će, kako je najavljeno, daljnje mjere i radnje, sukladno međunarodnim standardima, pravnom poretku Crne Gore i diplomatskoj i pravnoj praksi u ovakvim slučajevima.

Bingulac je, kako se navodi u saopćenju, potvrdio da se optužena Milić nalazi u prostorijama ambasade Srbije i da su odmah po njenom dolasku obaviještena nadležna tijela te države.

Također je najavio da se “narednih dana može očekivati službeno stajalište i reakcija Srbije“.

Advokat Jugoslav Krpović, branilac Branke Milić, izjavio je Vijestima da se ona i dalje nalazi u zgradi Ambasade Srbije u Podgorici.

„Ona se tamo i dalje nalazi i polako se oporavlja. Branka Milić je telefonom obavijestila potražnu službu MUP-a Crne Gore da se nalazi u Ambasadi Srbije, te da ne namjerava nigdje da bježi. Rekla je da zbog zlostavljanja Višeg suda u Podgorici našla utočište u Ambasadi. Dok joj se onemoguće normalni uslovi za rad, ona neće ići na suđenje za pokušaj terorizma“, kazao je Krpović.

Branki Milić, koja pripada Četničkom pokretu u Srbiji, te još 14-orici, uglavnom državljana Srbije, već se dvije godine sudi na Višem sudu u Podgorici, a prema optužnici optuženi su za pokušaj terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. u Podgorici.

Među optuženima su i čelnici opozicione Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, dok se protiv dvojice ruskih obavještajaca vodi odvojeni proces.

Izvor: Agencije