Crna Gora od Srbije traži izručenje Marovića

Svetozar Marović je osuđen na tri godine i deset mjeseci zatvora zbog korupcije (EPA)

Ministarstvo pravde Crne Gore uputilo je Ministarstvu pravde Srbije molbu za izručenje bivšeg predsjednika Državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozara Marovića, radi odsluženja zatvorske kazne, na koju je pravosnažno osuđen u Crnoj Gori.

Crnogorsko Ministarstvo pravde traži i da Marovićev sin Miloš zatvorsku kaznu od godinu dana odsluži u Srbiji, čije je državljanin, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Svetozar Marović je osuđen na tri godine i deset mjeseci zatvora zbog korupcije, a mora platiti i 1,1 milijun eura odštete te u humanitarne svrhe dati 100.000 eura.

Takva mu je kazna izrečena nakon što je priznao krivnju i nagodio se s tužiteljstvom.

Prema crnogorskom Ministarstvu pravde, i prije podnošenja molbe za izručenje, samim raspisivanjem međunarodne Interpolove tjeralice, stvoreni su svi pravni preduvjeti da Svetozar Marović bude uhapšen u Srbiji, kako bi bio izručen, “kao što je to slučaj sa drugim licima koje Crna Gora potražuje i čija se izručenja iz Srbije redovno i ažurno realizuju”.

Ispunjavanje međunarodnih obaveza

“Ipak, okolnost da se Svetozar Marović u protekle dvije godine, naočigled javnosti, slobodno kretao i pojavljivao na javnim mjestima na teritoriji Republike Srbije, i pored crvene Interpolove potjernice koja je za njim raspisana, navela je Ministarstvo pravde Crne Gore da, ne čekajući više hapšenje Svetozara Marovića, uputi i molbu za njegovo izručenje”, objašnjavaju iz Podgorice.

Ministarstvo očekuje da će upućivanje molbe za izručenje Svetozara Marovića dodatno potaknuti srbijanske nadležne organe na ispunjavanje međunarodnih obveza, odnosno, kako se navodi, lišavanje slobode Marovića i njegovo izručenje Crnoj Gori.

Crnogorsko Ministarstvo pravde je istovremeno srbijanskim nadležnim organima proslijedilo zamolnicu Osnovnog suda u Kotoru, kojom je zatraženo da zatvorska kazna u trajanju od godinu dana, koja je izrečena Milošu Maroviću, bude izvršena u Srbiji.

“Predmetna zamolnica uslijedila je nakon što je Osnovnom sudu u Kotoru dostavljeno zvanično obavještenje Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore da je Miloš Marović po sili zakona izgubio crnogorsko državljanstvo, budući da mu je dodijeljeno državljanstvo Republike Srbije, a u svjetlu činjenice da prema važećim međunarodnim ugovorima Republika Srbija nije u obavezi da Crnoj Gori izruči sopstvenog državljanina koji je osuđen na zatvorsku kaznu manju od dvije godine”, navodi se.

Miloš Marović dobio državljanstvo Srbije

Napominje se i da je, uz to, “Osnovni sud u Kotoru uputio predmetnu zamolnicu radi sprečavanja da zastare izvršenja kazne u tom slučaju”.

Ministarstvo pravde Crne Gore ocijenilo je i da je, nakon dvije godine i “brojnih javnih pojavljivanja Svetozara i Miloša Marovića u Beogradu”, izostala bilo kakva reakcija policije u Srbiji u odnosu na crvene Interpolove potjernice koje su za njima raspisane.

“Indikativna je i odluka nadležnih organa Republike Srbije da Milošu Maroviću, licu pravosnažno osuđenom za organizovani kriminal, bude dato državljanstvo i da mu na taj način bude omogućeno da izbjegne odsluženje zatvorske kazne u državi u kojoj je počinio teško krivično djelo i u kojoj je pravosnažno osuđen”, navelo je Ministarstvo pravde Crne Gore.

Izvor: Agencije