Crna Gora od Kipra traži izručenje Izraelca zbog terorizma

Hapšenje izraelskog državljanina značajna je novost u vrlo zamršenom slučaju planiranja terorističkih akcija u Crnoj Gori (Tanjug)

Ministarstvo pravde Crne Gore uputilo je krajem aprila vlastima Kipra molbu za izručenje izraelskog državljanina Jorama Friga zbog vođenja krivičnog postupka protiv grupe osumnjičene za pokušaj terorističkog napada u Crnoj Gori, na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, prenosi Tanjug.

Navodi se da je 53-godišnji Izraelac uhapšen 20. aprila u Nikoziji, po međunarodnoj potjernici Interpola Podgorica, a u okviru naredbe za provođenje istrage protiv osam stranih državljana, koje je, kako navodi list Pobjeda, predvodio Joseph Assad, bivši operativac CIA-e i vlasnik konsultantske kuće „Peregrini“, specijalizovane za razne vrste sigurnosnih usluga.

Ocjenjuje se da je hapšenje izraelskog državljanina značajna novost u vrlo zamršenom slučaju planiranja terorističkih akcija u Crnoj Gori.

Navodi se da je Assada 2016. godine, za potrebe crnogorskog opozicionog Demokratskog fronta, angažovao šef kampanje DF-a Aron Shaviv.

Prema tvrdnjama crnogorskih istražitelja, Assadova višečlana međunarodna ekipa, uglavnom penzionisani pripadnici obavještajnih službi, boravila je u više navrata u Crnoj Gori i pružila sigurnosne usluge organizatorima akcije planirane za 16. oktobar. 

Prema tim tvrdnjama, akcija nije ličila na pripremu političkog mitinga, već na planiranje vojne akcije, uz pripremljenu shemu evakuacije, odabrane lokacije za tzv. komandne punktove, nakon planiranog obračuna ispred zgrade parlamenta i dobro odrađene mjere elektronskog ometanja.

Operacija trebala izazvati haos i nerede

Navodi se da se pokazalo da su ljudi koje je angažovao Assad bili vrlo dobro opremljeni i obučeni

Instalirali su uređaje kojima se sprečava praćenje signala mobilne telefonije, korištene su posebne mjere zaštite prilikom korištenja interneta, a za posebnu komunikaciju upotrebljavan je i satelitski telefon. 

Prema nalazima istrage, oni su boravili u više navrata u dvije kuće na periferiji Podgorice, koje su, kako navodi Pobjeda, iznajmila dvojica članova DF-a. 

Navodi se da je „Operacija 16. oktobar“ trebalo da se izvede nakon okupljanja pristalica DF-a i, prema nalazima istrage, trebalo je da izazove nerede i haos i da se nastavi upadom „pobunjenog naroda“ u zgradu Skupštine Crne Gore.

Navodi se da se poternica za Frigom zasniva na naredbi za sprovođenje istrage koju je izdalo crnogorsko Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal 12. januara 2018. godine.

Navodi se i da je Asad bio uhapšen i 19. septembra 2018. godine u Abu Dabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, po poternici crnogorskih vlasti, ali je nakon nekoliko dana pušten, pošto je SAD, nakon saznanja o Assadovom hapšenju, preko svojih diplomatskih veza zatražio da se njihov državljanin ne izruči Crnoj Gori.

Izvor: Agencije