Crna Gora očekuje hibridne napade uoči izbora, NATO šalje pomoć

Crna Gora, NATO
Zvanični odnosi Crne Gore i Rusije značajno su pogoršani nakon ulaska Crne Gore u NATO (EPA)

Crnogorski ministar obrane Predrag Bošković rekao je u četvrtak da Crna Gora očekuje pojačane hibridne aktivnosti ususret parlamentarnim izborima 2020. te da će do kraja ove godine u Crnu Goru stići prvi tim NATO-a za borbu protiv hibridnog rata.

Očekivane je hibridne napade usporedio s pokušajem prevrata uoči izbora u listopadu 2016., za čiju su organizaciju na crnogorskim sudovima osuđena dvojica agenata ruske obavještajne službe GRU.

“Tada smo pokazali da smo tvrd orah i da nije tako lako poraziti Crnu Goru i njene demokratske tekovine. Također, Crna Gora je pod stalnim hibridnim aktivnostima raznih zainteresiranih strana, što je vidljivo svakodnevno, po pitanju raznih vladinih i ne samo vladinih politika”, kazao je Bošković, kako prenosi agencija Hina.

Zajedno protiv prijetnji

Da će prvi specijalizirani tim NATO-a za borbu protiv hibridnih napada doći u Podgoricu objavio je krajem kolovoza portal Politico.eu, podsjećajući da su se čelnici NATO-a u srpnju 2018. dogovorili da osnuju protuhibridne timove za potporu, koji saveznicima na njihov zahtjev pružaju prilagođenu pomoć u pripremi protiv hibridnih aktivnosti i reagiranju na njih.

Hrvatski analitičar Igor Tabak kazao je ranije za crnogorske medije kako je odavno poznato da je Crna Gora na vrhu liste zemalja protiv kojih se vodi hibridni rat, ali da NATO i Europska unija zajedno rade na eliminaciji tih prijetnji.

To će, prema njegovu mišljenju, umnogome pomoći da se smanji utjecaj nekih država na Balkanu, istaknuvši pritom da ni EU ni NATO ne zaboravljaju pokušaj prevrata 2016., niti kampanje protiv ulaska Crne Gore u NATO.

“Gledano sa stručne strane, kampanja koja je vođena protiv Crne Gore i njenog ulaska u NATO je vrlo neuobičajena. Hrvatska je, na primjer, ulazila u NATO i vođena je rasprava treba li biti dio Saveza ili ne, ali to nikako nije ni sličilo kampanji u Crnoj Gori.”

“To su sve aspekti koji čine jednu sliku o brutalnim hibridnim napadima na Crnu Goru i zato dolazak NATO kontrahibridnog tima ne predstavlja nikakvo iznenađenje”, rekao je Tabak.

Destabilizacija druge države

Crna Gora u svibnju ove godine postala je 22. članicom Europskog centra izvrsnosti za suprotstavljanje hibridnim prijetnjama.

Pojam “hibridni rat” odnosi se najčešće na aktivnosti za koje se uglavnom optužuju strane obavještajne službe, koje na razne načine žele destabilizirati drugu državu.

Kad se govori o hibridnom ratu, ne govori se o klasičnom, vojnom sukobu nego o korištenju nekonvencionalnih sredstava, među ostalim, informacijskih tehnologija, dezinformacija i ekonomskom osvajanju tržišta.

Izvor: Agencije