Crna Gora obilježava Dan državnosti

Crna Gora je, obnavljajući nezavisnost, svima pokazala da to čini u korist građana, istakao Vujanović (Anadolija)

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, a predsjednik te zemlje Filip Vujanović boravi u radnoj posjeti Beogradu, tokom koje će se sastati s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Tomislavom Nikolićem, s kojim će otvoriti “Crnogorsku kuću”.

Predsjednik Crne Gore je sinoć na Cetinju, na svečanosti povodom Dana državnosti, rekao da je Crna Gora, obnavljajući nezavisnost, svima pokazala da to čini u korist građana, a ne protiv bilo koga.

“Ni protiv bliskosti sa Srbijom, s kojom želimo najbolje odnose koje poznaje međunarodna zajednica. Ni protiv viševijekovnog i tradicionalnog prijateljstva s Rusijom. Imamo pravo da očekujemo od svih, posebno od prijatelja, da prihvate da naš suverenitet znači naše pravo da biramo vlastiti put”, rekao je Vujanović.

Vrijednosti antifašizma

Crnogorski predsjednik smatra da je na Dan državnosti bitno ponoviti posvećenost vrijednostima antifašizma.

“Na čuvanje drugog, drugačijeg i manjinskog trajno nas obavezuju naše manjine koje su nemjerljiva i nedjeljiva vrijednost Crne Gore, a obaveza njihovog poštovanja garancija je skladnosti i dragocjenosti našeg suživota. Duga ekonomska i migraciona kriza jasno je upozorila na rizik ugrožavanja suživota. Zato je naše građansko društvo trajan kapital koji svi moramo njegovati”, poručio je Vujanović.

Kako se navodi u saopćenju pres-službe Vlade Crne Gore, Vučić je istakao poseban značaj koji Srbija pridaje daljem razvoju dobrih i tradicionalno prijateljskih odnosa s tom zemljom.

„Crna Gora nije samo susedna zemlja, već veoma značajan politički i privredni partner Republike Srbije, sa kojim zajedno radi na realizaciji važnih infrastrukturnih projekata i na daljem unapređenju privredne, ali i saradnje u svim drugim oblastima od zajedničkog interesa“, ističe se u čestitki.

Izvor: Agencije