Crna Gora ne odustaje od protjerivanja srbijanskog ambasadora

Vrijednosti tako dramatično prekršene prije 25 godina sada su u centru našeg angažiranja na Zapadnom Balkanu, poručio je Oliver Varhelyi (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore te evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi pozdravili su odluku Vlade Srbije da odustane od protjerivanja ambasadora Crne Gore u Srbiji, jer za to, ističu, nije ni bilo razloga.

No, dok će Srbija odustati od protjerivanja crnogorskog ambasadora u Srbiji Tarzana Miloševića, Podgorica će, javljaju agencije, ostati dosljedna o proglašenju srbijanskog diplomate u Crnoj Gori Vladimira Božovića personom non grata.

Iz Ministarstva vanjskih poslova su ponovili da se Božović medijskim izjavama miješao u unutrašnje stvari Crne Gore i da je zbog toga proglašen za personu non grata u Crnoj Gori.

Kazali da je bilo očekivano da Vlade Srbije povuče odluku o protjerivanju ambasadora Crne Gore, jer se, kako tvrde, on nije miješao u unutrašnja pitanja u toj zemlji.

‘Više puta mu skretali pažnju’

Na ovo mu je, kako su dodali, više puta skrenuta pažnja, “uz upozorenje da se radi o nedozvoljenom i nediplomatskom ponašanju prema zemlji domaćinu, nažalost, uzalud i bez razumijevanja”, prenosi Anadolija.

“Zbog toga ova Vlada i ovo Ministarstvo vanjskih poslova neće povući svoju odluku. Tim više što neshvatljiva izjava premijerke [Srbije] Ane Brnabić u stvari govori da je ambasador Božović zapravo prenosio zvanične stavove srbiijanske Vlade, što je potvrda i nastavak grubog miješanja u unutrašnja pitanja Crne Gore”, ističu iz Ministarstva vanjskih poslova u Podgorici.

Komentirajući poziv komesara Varhelyia crnogorskoj Vladi da povuče odluku o protjerivanju ambasadora Srbije, iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova su kazali da je Varhelyi propustio razmijeniti osnovne informacije i mišljenja s vlastima u Podgorici.

“Vjerujemo da bi i on, posebno kao neko ko dolazi iz Mađarske, zemlje koja ima pojačan senzibilitet za pitanja ovakvog karaktera, kao političar i zvaničnik bolje razumio naš odnos prema ambasadoru koji se u kontinuitetu miješa u unutrašnje stvari i povređuje nacionalne interese zemlje prijema”, kazali su iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

Podgorica je u subotu nepoželjnom osobom proglasila srbijanskog ambasadora Vladimira Božovića i od njega zatražila da napusti Crnu Goru, zamjerivši mu izjavu da odluka Podgoričke skupštine, koja je 1918. donijela odluku da se Crna Gora pripoji Srbiji, predstavlja “oslobođenje” i “slobodnu volju” crnogorskog naroda.

Crnogorska vlada smatra da je ta skupština bila nelegalna i nelegitimna, a da je Božović svojom izjavom “omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo”, podsjeća Hina.

Nekoliko sati nakon poteza crnogorskih vlasti Beograd je odgovorio recipročnom mjerom te je nepoželjnom osobom proglasio crnogorskog ambasadora u Beogradu.

Varhelyijev poziv bez učinka

Međutim, dan kasnije, srbijanska premijerka Ana Brnabić kazala je da će Beograd jednostrano povući recipročnu odluku o protjerivanju ambasadora Crne Gore.

Tu odluku pozdravio je Varhelyi te je pozvao Crnu Goru da učini isto.

Crna Gora je u subotu proglasila Božovića nepoželjnom osobom i pozvala ga da u roku 72 sata napusti državu.

Odluka je donesena zbog Božovićeve izjave da je odluka crnogorske skupštine iz 1918. godine o priključenju Srbiji predstavljala “oslobođenje” i “slobodnu volju” naroda u Crnoj Gori.

Ubrzo je i Srbija proglasila Miloševića nepoželjnom osobom i poručila mu da napusti zemlju u roku od 72 sata.

U nedjelju je premijerka Brnabić objavila da Srbija jednostrano povlači svoju odluku o protjerivanju.

Izvor: Agencije