Crna Gora: Na Sahat-kulu u Podgorici vraćen krst

Sahat-kula sagrađena je 1667. godine (Anadolija)

Na vrh podgoričke Sahat-kule u petak ujutro vraćen je metalni krst, koji je bio skinut za vrijeme rekonstrukcije ovog objekta.

Iz Islamske zajednice u Crnoj Gori, koja je bila protiv vraćanja krsta, saopćeno je da ovakav čin podsjeća na “klerofašizam”, prenosi Anadolija.

Rekonstrukciju Sahat-kule i Trga Bećir-bega Osmanagića u Podgorici finansirala je Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) s gotovo pola miliona eura.

Vraćanje krsta na Sahat-kulu izazvalo je burne reakcije Islamske zajednice i predstavnika više bošnjačkih udruženja, koji su saopćavali da krst ne treba stajati na Sahat-kuli. Brojni historičari i predstavnici akademske zajednice također su tražili od nadležnih da krst ne bude vraćen na vrh Sahat-kule.

Iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara ranije su kazali da je simbol Sahat-kule skinut privremeno i da će nakon restauracije biti vraćen.

Gradske vlasti, na čelu s gradonačelnikom Slavoljubom Stijepovićem i njegovim zamjenikom Časlavom Vešovićem, ranije su javno obećale da će krst biti vraćen na Sahat-kulu, što se jutros i dogodilo.

Mitropolija Crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve također je više puta zahtijevala vraćanje krsta na Sahat-kulu.

Iz Islamske zajednice u Crnoj Gori jutros nisu krili razočaranje ovakvom odlukom vlasti Podgorice.

‘Argument sile’

Glavni podgorički imam Džemo-ef. Redžematović kazao je za Anadoliju da su muslimani Podgorice, ali i svi dobronamjerni ljudi u Crnoj Gori, kao i građanska Crna Gora razočarani.

“Tim prije što lokalne vlasti nisu postupile prema struci, niti prema ugovorima koje su potpisali sa Turskom Agencijom za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA). Na djelu je, po svemu sudeći, argument sile, a ne sila argumenta. Bahato ponašanje lokalnih vlasti itekako podsjeća na jedan klerofašizam, koji se polako revitalizuje u Hrvatskoj, Srbiji, a evo smo svjedoci i u Crnoj Gori”, kaže Redžematović.

On ističe da će sada sačekati zakon o restituciji.

“S obzirom da je to oduzeti vakuf Islamske zajednice, pravno-formalno mi nismo titulari vakufa. Sačekaćemo zakon o restituciji koji je Vlada najavila na zadnjoj sjednici. Nakon toga moguće je opet pokretanje tog pitanja, odnosno vraćanje u autentičan oblik Sahat-kule”, ističe Redžematović.

Sahat-kula sagrađena je 1667. godine. Vakuf je Mehmet-paše Osmanagića. Metalni krst na Sahat-kuli postavljen je krajem 19. stoljeća.

Izvor: Agencije