Crna Gora na proljeće ulazi u NATO

To što susjedna Srbija u isto vrijeme održava vojnu vježbu sa kolegama iz Rusije i Bjelorusije, u NATO-u vide kao njeno suvereno pravo (Reuters)

U Crnoj Gori je završena prva međunarodna terenska vježba spašavanja u vanrednim situacijama u organizaciji NATO centra za koordinaciju. Zamjenica generalnog sekretara NATO-a Rose Gottemoeller pozdravila je istragu navodnog pokušaja terorističkog napada u Crnoj Gori na dan izbora i kazala kako očekuje da će država na proljeće postati 29. članica Saveza.

Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi do sada je ratificiralo 12 parlamenata država članica. Gottemoeller kaže da je država osnažila institucije, što pokazuje i slučaj istrage pokušaja terorističkog napada u Crnoj Gori na dan izbora. Iako to vidi kao ozbiljno pitanje, ne smatra da pristupanje države savezu treba ubrzati.

“Mislim da nije potrebno bilo šta ubrzavati. Vaš pristupni proces u NATO teče glatko i očekujem, po završetku svih parlamentarnih procesa, da ćete postati članica alijanse na proljeće 2017. godine”, rekla je Gottemoeller. 

To što susjedna Srbija u isto vrijeme održava vojnu vježbu s kolegama iz Rusije i Bjelorusije u NATO-u vide kao njeno suvereno pravo.

Uvježbavanje spasilačkih akcija

“Srbija može birati svoje sigurnosne i odbrambene partnere kako joj odgovara, kao suverena država. Ali, veoma nam je drago da je Srbija i ovdje i učestvuje u ovoj važnoj vježbi odgovora na prirodne katastrofe”, rekla je.

Četiri dana gotovo 680 spasilaca iz 32 države uvježbavali su u Crnoj Gori zajedničke akcije u slučaju poplava, klizišta i drugih katastrofa. Vježba, kaže Mladen Boričević iz hrvatskog spasilačkog tima, korisna je za otvaranje novih perspektiva.

“Ove vježbe pomažu svim timovima, koji inače vježbaju samostalno, da kada se desi poplava na nekom teritoriju da djeluju multinacionalno, da djeluju u sklopu jednog zajedničkog tima, da vidimo identičnost opreme, načina spasavanja, da učimo jedni od drugih”, dodaje.

Mnogi timovi su već sarađivali u poplavama koje su proteklih godina zadesile zemlje regiona. No, sada su vidjeli i kako to rade kolege iz cijelog svijeta. Iskustva u spašavanju podijelila je i Sandra Humanes Arnas iz Španije.

“Mi možemo spasiti žive i izvući stradale osobe ispod vode. Imamo pse koji ih mogu osjetiti i na sedam metara dubine i izvući ih”, kaže.

Crna Gora prvi put organizira spasilačku vježbu pod okriljem NATO-a, uz želju da postane 29. članica Saveza. Pokazanim u vježbi zadovoljan je i crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

Sastanak s Vujanovićem i Đukanovićem

“Ova vježba je pokazala da sada imamo neuporedivo veći stepen organizovanosti i komunikacije i maksimalnu spremnost da odgovorimo na svaki izazov i katastrofe. Ova vježba se održala u vremenu kada je Crna Gora na samom pragu ulaska u NATO i zato ona ima poseban značaj”, dodaje.

Tokom boravka u Podgorici, Gottemoeller se susrela s predsjednikom Vujanovićem i premijerom Milom Đukanovićem. Vujanović je zahvalio Savezu što je povjerio Crnoj Gori organizaciju te složene i zahtjevne vježbe i ocijenio da je Crna Gora pokazala da je to povjerenje zaslužila. Đukanović je rekao kako se “Crna Gora stabilno i dinamično kreće evropskim i evroatlantskim putem reformskih procesa i usvajanja temeljnih vrijednosti evroatlantske zajednice”.

Zvanični odnosi Crne Gore i NATO-a počeli su prije deset godina, novembra 2006. godine, pozivom Crnoj Gori da pristupi programu “Partnerstvo za mir”. U maju 2016. godine potpisan je Protokol članica NATO-a o pristupanju Crne Gore, čime je ova zemlja  zvanično pozvana na sastanke NATO-a, bez prava glasa – sve do punopravnog članstva, što se očekuje u prvoj polovini naredne godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije