Oglasi

Crna Gora može biti članica EU-a i prije 2025.

Crna Gora je u procesu pristupanja Evropskoj uniji odmakla najdalje i ima samo jedno neotvoreno pregovaračko poglavlje, kaže glavni pregovarač Aleksandar Drljević.
Aleksandar Drljević kaže kako je princip regate jedini legitiman princip po kojem Evropska unija prima nove članoveArhiva

Glavni pregovarač Crne Gore za pristupanje Evropskoj uniji Aleksandar Drljević smatra kako ta zemlja može ostvariti unutrašnju spremnost za članstvo i prije 2025. godine, naglasivši pritom kako crnogorska Vlada nema dilemu da je na dobrom putu.

"Ukoliko 2025. promatramo kao godinu mogućeg pristupanja Crne Gore, možemo reći da je to ambiciozan, ali i realan i dostižan vremenski okvir, jer Crna Gora može ostvariti unutrašnju spremnost za članstvo i prije tog roka", rekao je on za Radio-televiziju Crne Gore.

Dodaje kako je princip regate jedini legitiman princip po kojem EU prima nove članove i kako vjeruje da je to princip koji odgovara svakoj državi, a posebno Crnoj Gori, koja je u procesu pristupanja EU odmakla najdalje i ima samo jedno neotvoreno pregovaračko poglavlje, prenosi Fena.

Otvoriti i Poglavlje 8

"Crna Gora je predvodnik tog procesa, ali ne bismo imali ništa protiv da nam se na čelu pridruži još neka zemlja, naprotiv. Upravo zbog toga naša iskustva iz pregovora nesebično dijelimo sa zemljama regije koje streme članstvu, jer nam je svima u interesu da zapadni Balkan bude dio EU-a", kazao je Drljević.

Napomenuo je kako će se u predstojećem periodu, pored rada na Poglavlju 8, koje jedino nije otvoreno, raditi na ispunjavanju obveza, kako bi postigli internu spremnost zatvaranja još šest pregovaračkih poglavlja.

"Vlada Crne Gore nema dilemu da je na dobrom putu i sve dok ima podršku građana u tome što radi, nastavit će provoditi neophodne reforme, koje će našu zemlju učiniti članicom Unije", kazao je Drljević.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.