Crna Gora: Medojević izašao iz zatvora, Knežević napustio Skupštinu

Nebojšu Medojevića su ispred kapija zatvora čekali porodica i rukovodstvo Demokratskog fronta (Reuters)

Opozicioni poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević tokom noći napustio je zatvor, u komjeeje bio od 1. decembra, a njegov partijski kolega, poslanik Milan Knežević, izašao je iz zgrade Skupštine, u kojoj je proveo skoro dvije sedmice kako bi izbjegao hapšenje.

Ustavni sud Crne Gore je u srijedu privremeno obustavio rješenje Apelacionog i Višeg suda o stavljanju u zatvor poslanika DF-a Medojevića i Kneževića.

Medojevića su ispred kapija zatvora čekali porodica i rukovodstvo DF-a, prenijela je Radio-televizija Crne Gore.

Nakon odluke Ustavnog suda, funkcioner DF-a Andrija Mandić saopćio je da se isplati borba protiv vlasti, dodajući da ne treba pristajati na protivustavne odluke.

“Ovo je mala pobjeda, ali veoma važna, jer smo pokazali otporom da možemo da dođemo do rješenja koja su u interesu svih građana Crne Gore. Mi ne odustajemo od naše borbe”, rekao je Mandić novinarima u skupštinskom holu.

Uhapšen po nalogu Višeg suda u Podgorici

Medojević je bio uhapšen u noći 30. novembra na 1. decembar, po nalogu Višeg suda u Podgorici, u predmetu povodom tvrdnji o primanju i davanju mita.

Premijer Crne Gore Duško Marković izjavio je da odluka crnogorskog Ustavnog suda da pokrene postupak ocjene ustavnosti odredbi Zakona o krivičnom postupku i privremenoj obustavi izvršenje odluke o stavljanju u zatvor Medojevića i Kneževića potvrđuje “zakonistost rada” Višeg i Apelacionog suda i zakonitost njihovih odluka.

Lideri DF-a pozvali su lidere drugih opozicionih partija da zajedno dogovore dalje korake kako bi srušili “aktuelni režim”, formirali novu vladu i organizirali fer i slobodne izbore u Crnoj Gori.

Oni su na protestu, koji je u srijedu navečer održan ispred crnogorskog parlamenta, poručili da neće stati sve dok ne oslobode Crnu Goru.

“Demokratski front želi da, vaninstituacijalnim putem, zajedno sa ostatkom opozicije, sruši vladu Duška Markovića”, rekao je Mandić, prenosi CDM.

On je dodao da su ljudi izašli na ulice da bi dali podršku slobodi.

Jedan od funkcionera DF-a Predrag Bulatović rekao je da su “vatre slobode” zapaljene u većini gradova Crne Gore i da se neće gasiti “do oslobođenja”.

Kritizirani Đukanović i Marković

“Pozivamo sve opozicione partije, lidere opozicionih partija, da se dogovorimo. Pozvaćemo ih sve da sjednemo zajedno, bez uslova, ali svi moramo biti za istim stolom. Tema: kako Crnu Goru odbraniti od [vladajućeg] DPS-a [Demokratska partija socijalista], kako da se oslobodimo od korumpiranog sudstva i tužilaštva. Zajedno ćemo sa vama, opozicionari, vanistitucionalno, uspostaviti ključni zahtjev da Vlada podnese ostavku”, kazao je Bulatović.

Poslanik DF-a Branko Radulović ocijenio je da je Crna Gora “crnja od bilo kakve crnine”.

On je kritizirao predsjednika Crne Gore Mila Ðukanovića i premijera Markovića, tvrdeći da su kukavice i da se boje slobode.

“Oni nisu silnici zato što imaju snagu, već zato što imamo slabosti u alternativi. Zato niko nema pravo da ćuti. Niko nema pravo da sjedi kod kuće, jer će doći po njega i biće lovina. Naš cilj je velik, a to je slobodna Crna Gora”, rekao je Radulović.

Okupljanja pristalica DF-a su organizirana i u drugim gradovima Crne Gore, u Budvi, Murinu, Nikšiću, Beranama, Pljevljima, prenosi CDM.

Izvor: Agencije