Oglasi

Crna Gora: Marković pozvao Amfilohija na dijalog

Vlada je spremna, zajedno s Mitropolijom crnogorsko-primorskom, u dijalogu preispitati članove Zakona o slobodi vjeroispovijesti.
Crna Gora, CrkvaMilo Ðukanović: Crna Gora usvajanjem i primjenom Zakona o slobodi vjeroispovijesti brani svoj građanski konceptAl Jazeera - Ilustracija

Vlada Crne Gore spremna je, zajedno s Mitropolijom crnogorsko-primorskom, u dijalogu preispitati članove Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Premijer Duško Marković pozvao je mitropolita Amfilohija na dijalog, uz poruku da je Vlada spremna učiniti dodatni napor kako bi pravoslavni građani u Crnoj Gori krenuli jednim i zajedničkim putem, prenio je Tanjug.

"Ka tom kompleksnom i zahtjevnom cilju potreban je novi sadržaj u odnosima Vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske, koji, uz povjerenje kao nužni uslov, podrazumijeva i preuzimanje odgovornosti u odnosu na naše sadašnje uloge", naveo je Marković.

'Sloga i izgradnja povjerenja'

Prema njegovim riječima, Vlada je spremna još jednom zajednički sagledati najbolja rješenja za primjenu članova 62–64 Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Treba da svakako kroz dijalog, i mogućno konsenzus, otklonimo svaku dilemu i sumnju oko korištenja crkava, hramova i manastira, odnosno njihove buduće namjene", naveo je Marković, saopćeno je iz Vlade u Podgorici.

Marković je na svom nalogu na Twitteru dodatno napisao da je "vrijeme i prilika da se još snažnije posvetimo slozi, zajedništvu i izgradnji povjerenja, a naročito unutar pravoslavne konfesije, kao najbrojnije. Vlada tu priliku vidi i prepoznaje i biće joj snažno posvećena."

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.